Te supara insomnia? Uite ce boli te pandesc daca nu iei masuri de urgenta

insomnia

Insomnia este o boala raspandita dar neluata in serios de majoritatea celor afectati. “Ei, n-am dormit o noapte, nu e asa grav” spun ei. Dar lipsa odihnei absolut necesare pentru organism duce la multe probleme de sanatate. Toate acestea pot fi prevenite daca insomniacul intelege la timp care sunt riscurile, la ce boli poate ajunge pornind de la insomnie. Pe unele dintre ele le vom mentiona in randurile de mai jos.

Hipertensiunea

O persoana care doarme mai putin decat ar trebui ajunge usor la hipertensiune. Valorile tensiunii arteriale sistolice creste treptat si nici nu-ti dai seama cand ajungi la valori ingrijoratoare. Cu cat dormi mai putin sau mai defectuos, aceste valori cresc.

Insomnia si Obezitatea

Stiai ca poti sa iei semnificativ in greutate daca te supara insomnia? Lipsa somnului duce la cresterea secretiei unor hormoni (leptina si grelina) care determina senzatia de satietate si de foame. Daca ti se intampla uneori sa ti se faca foame peste noapte, inseamna ca nu te odihnesti cum trebuie. Oricata mancare vei consuma, nu te vei satura. Senzatia de foame va persista, dar nu este o problema alimentara ci una legata de odihna ta. Ia masuri imediat pentru ca in cateva luni poti ajunge la numar ingrijorator de kilograme.

Metabolism dezechilibrat

Atunci cand insomnia te perturba primul afectat este metabolismul. Te simti obosit, ineficient energetic. Si e explicabil. Cei care sufera de tulburari de somn sunt mai putini activi din punct de vedere fizic. Acest lucru inseamna ca grasimile consumate vor tinde sa se depuna. Acolo unde nu vrei, bineinteles. Metabolismul va incetini, va deveni lent.

Nu te poti concentra

Cand iti bubuie capul de nesomn si oboseala, oare cum ai putea sa te concentrezi la ceea ce faci? Cum ai putea sa iei decizii bune, cum ai putea sa fii eficient? Si nu e numai asta! Daca acum vezi numai efectele pe termen scurt ale nesomnului trebuie sa stii ca riscul de Alzheimer creste proportional. Si nu e musai sa astepte varste inaintate. Medicii semnaleaza chiar ca a scazut media de varsta a pacientilor cu aceasta boala. Odihneste-te! Nu e de joaca…

Imunitate scazuta si iritabilitate

O persoana cu carente de somn este vulnerabila la tot felul de boli. Unele usoare, trecatoare, altele serioase care ii pot afecta intreaga viata. Mai mult decat atat, scade calitatea vietii pe care o duci. Esti mereu iritat, cei din jurul tau se inteleg greu cu tine. Esti perceput ca un om dificil, de evitat. Sigur nu vrei asa ceva in viata ta.

Poate ca pana acum nu ai stiut, nu ai fost constient ca nesomnul duce la atatea probleme serioase. Acum ca stii, fa ceva pentru odihna ta. Incepe chiar din noaptea asta sa schimbi lucrurile. E foarte important!