Mai multi copii in familie? Invata sa fii corect cu toti

corect

Sa fii parinte e un lucru dificil. Dar cand ai mai multi copii si incerci sa fii corect cu toti, devine si mai greu. E un efort cotidian pe care il faci atunci cand te raportezi la fiecare copil in parte, pentru ca fiecare e in felul lui. Rar se intampla ca fratii sa semene sau sa aiba comportamente similare in situatii anume. Asadar, cum sa faca un parinte ca sa reuseasca sa fie corect cu fiecare dintre ei?

Inainte de toate, trebuie sa-si propuna sa fie corect si sa faca tot ce poate in fiecare zi, in orice situatie. Chiar daca n-o sa reuseasca de fiecare data, pentru ca sunt multe variabile, trebuie sa vrea.

Aceleasi reguli pentru toti copiii

Pasul urmator este sa faca niste reguli de educatie, de familie, valabile pentru toti copiii. Niciunul sa nu fie favorizat. Toti sa fie apreciati si laudati cand fac ceva bun. Toti sa fie disciplinati si atentionati cand gresesc ceva – dupa gravitatea faptei. Toti trebuie sa inteleaga ca parintele le vrea binele si ca e bine ca ei sa aiba incredere in parinte. Copilul trebuie sa se simta in siguranta in preajma fratilor sai, alaturi de parinti, in mijlocul familiei tale.

Criticile se fac personal

Niciodata criticile sa nu fie facute in public sau de fata cu ceilalti frati. Fiecare situatie a fiecarui copil trebuie tratata individual. Daca il vei critica pe unul de fata cu ceilalti vei pune paie pe foc in toate discutiile marunte care au loc intre copii. Si nu va dura mult pana cand informatiile se vor propaga printre prietenii lor si colegii de scoala.

Copiii primesc cadouri in anumite zile. Nu oricand

Nu se fac cadouri aleatoriu. Se fac cadouri la aniversare si la sarbatori mari (Paste, Craciun). Daca un copil primeste cadouri si la ziua de nastere si la onomastica s-ar putea sa starneasca invidii. Asadar, intelept este sa primeasca daruri numai la ziua de nastere. Cadourile nu trebuie sa fie costisitoare ci adecvate varstei pe care o au. Afectiunea copiilor nu se cumpara cu daruri, se castiga pas cu pas prin timpul petrecut cu ei in fiecare zi.

Toata lumea mananca la fel. Fii corect

La masa toata lumea mananca ce a gatit mami. Nu se fac exceptii pentru unul caruia nu-i plac legumele, de exemplu. Sau daca vreun copil e mai sensibil cu sanatatea dar nu are probleme grave, nu va fi rasfatat si protejat. Iti faci viata mai usoara tie ca parinte cand ii inveti pe toti sa manance ce ai gatit, pentru ca nu totdeauna le poti oferi bunatati, nu-i asa? Ii inveti disciplinati.

Cultivarea talentelor si abilitatilor

Daca vrei sa le cultivi talentele si abilitatile intri intr-o situatie destul de complicata. Ideea e foarte buna, dar trebuie sa-ti permiti ca bani si timp sa faci acelasi efort cu fiecare copil. Poate unul vrea sa se inscrie la un club sportiv in timp ce altul vrea lectii de pian sau balet. Vei alerga destul de mult de la un club la altul. Da, le va folosi, dar cere ajutorul partenerului de viata in toata aceasta treaba. Tot asa trebuie procedat cu taberele, cantonamentele si diversele iesiri extrascolare.

Copiii castiga bani prin forte proprii

Atunci cand copiii mai mari ajung sa castige bani prin forte proprii trebuie sa inceapa si ei sa ajute la bugetul familiei. Pana la acest moment au ajutat numai cu treburi marunte printre casa (au aruncat gunoiul, au strans jucariile, au strans rufele, au carat sacosele cu cumparaturi, etc.). Acum trec intr-o noua etapa a responsabilizarii. Desigur, o parte din bani ii ramane copilului. Dar trebuie verificat ce face cu ceea ce are. Daca face lucruri de folos, atunci poti capata treptat incredere in el.

Desigur ca mai sunt sfaturi si recomandari, dar pentru moment ne oprim aici. Speram sa va fie de ajutor si pe viitor copiii vostri sa creasca disciplinat si sanatos. Sa fie o adevarata bucurie pentru intreaga familie.