BurnOut, 3 motive surprinzătoare pentru care suferi de acest sindrom
Ni se întâmplă tuturor să ne simțim epuizați uneori. Însă, contează mult cum depășim această stare de burnout, cum ne regăsim energia și cheful de a muncii, de a ne apuca de lucruri noi, etc. Sunt unele persoane pe care le vedem epuizate pe durate îndelungate. Iată 3 cauze surprinzătoare pentru care li se întâmplă asta, pe care le vom dezbate puțin în rândurile următoare.
Sindromul BurnOut vs. relația cu partenerul de viață
Să ai sprijin în partenerul de viață contează tot atât de mult cât contează să ai la locul de muncă un sef cu care te înțelegi bine și cu care lucrezi eficient. Ajutorul poate să constea într-o vorbă bună, o încurajare. Poate să fie vorba de a face el o treabă casnică la care tu nu mai poți ajunge. Să-l simți pe aceeași frecvență cu tine contează mai mult decât multe alte lucruri. Altfel senzația că ești singur și trebuie să faci față unei întregi mulțimi de treburi te va împinge către copleșire și epuizare (burnout). De menționat este că epuizarea nu începe neapărat la locul de muncă. Starea aceasta poate să înceapă acasă și să se împletească apoi și cu cauze profesionale.
Epuizarea și lipsa pauzei de prânz
Pare atât de puțin important prânzul încât uneori sari peste el fără regrete. Mănânci ceva în grabă și te întorci la muncă. Dar pauza de prânz nu este numai pentru masă, este și pentru odihnă. După câteva ore de muncă, ai nevoie de o pauză așa încât nivelul tău energetic să fie împrospătat. Cum o să se întâmple asta dacă nu te oprești din muncă? Poți avea motivații bune (să termini treaba, să-ți respecți termenele, să fii om serios), dar scapi din vedere grija pentru propria persoană. Când ești epuizat nu mai ai idei, nu mai ești eficient. Este și spre interesul locului tău de muncă să fii odihnit și bine organizat. Nu epuizat cât e ziua de lungă!
Relaxează-te prin socializare
Te gândești probabil că socializezi o grămadă pe Facebook! Dar nu despre asta e vorba. Socializarea reală nu se petrece în spatele unui ecran ci față în față, prin comunicare directă. Poate după orele de serviciu ieși la o cafea cu colegii așa încât să vă cunoașteți și în alt context decât cel de la muncă. Poate ieșiți într-o excursie scurtă sau poate descoperiți că aveți hobby-uri comune. Poți să legi prietenii, să te bucuri de atmosfera de calitate și… îți vine sau nu să crezi, cu prima ocazie când vă veți întoarce la muncă se va vedea relația bună dintre voi. Nu veți mai merge la muncă crispați și stresati, ci ca la o întâlnire cu prietenii.