Muncesti mult? Ai grija, te paste depresia
Femeile care muncesc 55 ore sau mai mult in fiecare saptamana au un risc mare de depresie. De asemenea, zilele libere (weekend-ul) pot creste riscul de depresie atat pentru barbati cat si pentru femei. De ce? O persoana care lucreaza atat de mult in ritm constant si-a mutat practic toata viata la locul de munca si nu mai stie ce sa faca si cum sa se comporte atunci cand are timp liber. Munca excesiva afecteaza sanatatea mintala si cele mai vulnerabile sunt femeile, spune un studiu recent.
O echipa de cercetatori britanici au analizat date despre ocuparea fortei de munca de la peste 23.000 de barbati si femei. Ei au descoperit ca persoanele cu cea mai grava stare de sanatate mintala au fost femeile care au lucrat 55 de ore pe saptamana sau mai mult, in mod constant. Diferenta a fost semnificativa in comparatie cu femeile au lucrat 35-40 de ore pe saptamana. Asta ne face sa spunem ca orele suplimentare de munca inseamna bani in plus pe care ii dai la medici sau pe medicamente.
Uite ce te poate impinge la depresie
Cercetatorii au constatat o serie de diferente intre femei si barbati. Barbatii casatoriti aveau mai multe sanse sa lucreze ore mai multe, in timp ce femeile casatorite lucrau mai putine ore. Oamenii de stiinta au observat ca femeile au mai multe sanse sa faca ore suplimentare daca lucreaza intr-un domeniu dominat de barbati. De asemenea, au observat ca persoanele care accepta sa lucreze in weekend au un salariu mic. Acest segment este foarte vulnerabil la depresie, pentru ca face o munca solicitanta, oamenii sunt obositi si prost platiti. Femeile au o dubla povara, pentru ca ele muncesc si la serviciu si acasa.
Riscuri suplimentare
Cu toate acestea, exista cativa factori care afecteaza sanatatea mintala a oamenilor indiferent de sexul lor. Lucratorii mai in varsta, muncitorii care fumeaza, cei care au salarii mici si putin control la locul de munca sunt mai deprimati. Depresia clinica este una dintre cele mai frecvente afectiuni mentale. Are mai multi factori de risc: un istoric familial de depresie, modificari majore ale vietii, traume, stres si anumite boli fizice. Simptomele depresiei pot include tristete persistenta, sentimente de lipsa de speranta si vinovatie, pierderea interesului pentru hobby-uri si probleme cu somnul.
Stres legat de munca
Nu este deloc surprinzator ca cei care muncesc in plus sufera de stres care ar putea fi un declansator al depresiei. Autorii studiului mai sus mentionat scriu: femeile care au serviciu si muncesc si acasa au sanatatea fizica si psihica mai slaba, sunt mai afectate. Angajatorii ar trebui sa fie receptivi la aceste studii si sa planifice cu mai multa grija activitatea profesionala a femeilor tinand cont ca munca lor nu se incheie atunci cand li se incheie programul de la serviciu.
Acest studiu nu face decat sa confirme ceea ce specialisti si oameni obisnuiti banuiau de multa vreme. Multa munca nu inseamna neaparat un lucru bun nici pentru sanatatea personala si nici pentru buget (personal sau familial). Trebuie pastrat un echilibru al vietii cotidiene asa incat munca sa fie facuta bine si la vreme, sanatatea sa nu fie afectata si sa fie si bani suficienti pentru toate nevoile pe care le avem.