Odihna si relaxarea in familiile cu mai multi copii. Sfaturi practice

odihna

Atunci cand casa e plina de copii ii e foarte greu unui parinte sa mai apuce sa se si odihneasca. Problema e ca daca vei pune tot timpul copiii ca prioritate in viata ta, nu vei mai reusi sa ai grija si de sanatatea ta. Odihna e un aspect fundamental daca vrei sa ai o sanatate buna si sa poti continua sa ai grija de copii ca si pana acum. Chiar daca nu-ti face placere sa schimbi prioritatile, macar din cand in cand e necesar sa o faci.

Stabileste un program de odihna valabil pentru toata lumea

Somnul este vital pentru toata lumea, asa ca e necesar un program de odihna. Trebuie analizat cat timp trebuie sa doarma fiecare copil in functie de varsta pe care o are si de programul scolar. Daca parintii lucreaza in ture, trebuie organizat totul in asa fel incat ambii parinti sa se poata odihni zilnic. Chiar daca mai sunt motive de variatie la fiecare in parte, toti copiii trebuie sa stie clar care e ora la care merg la culcare. Nu se accepta discutii cu privire la asta. Chiar daca la inceput cei mai mari vor protesta. Poate vehement. Ramaneti fermi in hotararile pe care le-ati luat.

Copiii mai mari nu au acces la telefoane peste noapte si la computere in camera lor

O sa spuneti ca e o regula cam severa, dar e de mare ajutor. Telefoanele sunt conectate la platformele de socializare care nu dorm niciodata. N-ai vrea ca fiul tau de 12-13 ani sa se trezeasca la 3 dimineata ca a primit un mesaj pe Facebook, nu-i asa? In privinta computerelor e adevarat ca au nevoie de ele pentru teme. Dar nu le lasati in camera lor. Puneti-le in camera de zi acolo unde toata lumea are acces. In felul acesta ii feriti de lucruri foarte periculoase care se petrec online (adictii de diverse jocuri sau platforme, ilegalitati, pornografie, etc.). Fiti cu bagare de seama!

Copiii mai mici trebuie sa doarma si in cursul zilei

Da, cei mai multi vor spune “mami, dar nu mi-e somn, vreau sa ma joc cu jucaria cea noua”. Dar tu ca parinte stii ce e mai bine pentru ei. N-ai vrea sa aiba cearcane de la 5 ani, nu-i asa? Invata-i sa-si respecte programul de somn de peste zi. Aplica-le corectii la nevoie – nu fizice, evident. Dar poti sa-i motivezi in diverse feluri – “Puiule, daca nu dormi inseamna ca mami nu mai face tort sambata, da?” Sigur stii ca parinte pe ce butoane sa apesi asa incat cei mici sa faca ce trebuie.

In weekend iesiti impreuna in parc pentru cateva ore

Da, uneori o sa fie greu. Cum sa iesi in parc cand ai atata treaba la bucatarie? Cand e piata nefacuta si gramada de rufe asteapta ostilitatile necesare? Le lasi exact asa cum sunt si pret de cateva ore uiti de ele. Petreci cu familia, iei o gura de aer, iti limpezesti gandurile. Si cand va intoarceti acasa fiecare se apuca sa faca treaba lui. Chiar veti avea spor si atmosfera din familie va fi una energica si vesela. Merita sa aveti un astfel de obicei.

Din cand in cand, parintii isi fac timp si pentru ei

E adevarat ca esti parinte toata viata ta din clipa cand ti s-au nascut copiii si te vei gandi la ei tot timpul. Dar din cand in cand, trebuie sa petreceti timp impreuna ca si cuplu. Acest timp va va ajuta la odihna, la limpezirea gandurilor, la planuri de viitor bine gandite, la cimentarea relatiei dintre voi. Acordati-va acest timp si veti vedea dupa o vreme cat de benefic este pentru toata familia.

Incearca sa aplici in familia ta aceste cateva reguli pret de cateva luni si vei vedea ca rezultatele nu vor intarzia sa apara. N-o sa fie chiar usor la inceput, dar treptat fiecare va intelege ca “trebuie” si ca “asa e bine”.