Cum scapi de panica nocturna?

panica nocturna

Momentele de panica nocturna sunt evenimente inspaimantatoare care ti se pot intampla oricand. Si cand se petrec iti strica ziua in intregime. Singurul moment in care iei o pauza de la atacul de panica este noaptea cand dormi. Insa, apar si situatii in care nici macar noaptea nu poti scapa. Iar atacul nocturn este si mai suparator, pentru ca te priveaza de somnul de care ai atata nevoie si te impinge in “bratele” altor afectiuni. Tocmai de asta este imperativ sa scapi de atacul nocturn, nu doar sa-l gestionezi sau sa-l reduci.

Cea mai urata forma de atac de panica este de departe atacul nocturn:

  • Panica nocturna te “loveste” cand te astepti mai putin
  • Te trezeste din somn si ramai intr-o stare de confuzie multa vreme
  • Nu te poti intoarce in pat ca sa-ti continui somnul si ajungi repede la privare de somn cu toate riscurile aferente
  • Ramai cu spaime care iti vor afecta sanatatea (nu doar emotionala ci si fizica)
  • Incepe sa-ti fie frica sa dormi
  • Relatiile de familie sunt afectate pentru ca tu nu mai poti functiona normal

Desi se numeste atac de panica in timpul somnului, e clar pentru toata lumea ca numai la somn nu te poti gandi atunci cand te confrunti cu cele mai urate temeri ale tale si mai e si noapte.  Desi nu e pe deplin lamurita situatia, sunt cateva afectiuni pe care le poti avea si care iti pot complica situatia in privinta panicii.

Cauze frecvente: 

  • Apneea in somn este o problema destul de raspandita si se petrece atunci cand caile respiratorii superioare sunt obstructionate. Se intampla ca oamenii sa aiba pozitii incomode peste noapte si sa nu primeasca suficient aer pentru respiratie, astfel ca apare hipoventilatia. Sa te trezesti brusc neputand sa respiri nu e chiar placut cu atat mai mult cu cat esti de parere ca ai un atac de cord. Dupa ce iti revii si respiri normal, daca nu intervine atacul de panica, poti merge linistit inapoi la culcare. Din cauza apneei persoanele afectate au un somn superficial si cu multe intreruperi. Din aceasta cauza le este afectata memoria imediata.
  • Refluxul gastroesofagian poate fi si el legat de panica nocturna. Poti sa prezinti dificultati atunci cand mananci si mergi la culcare in scurt timp. Te poti trezi cu dureri in piept, presiune stomacala, ameteala, transpiratie, hiperventilatie. Unele persoane se trezesc cu gatul uscat, lucru care poate declansa atacul de panica.

Cauze mai rare

  • Hiperventilatia este situatia contrara hipoventilatiei si presupune respiratie rapida si superficiala, ameteli, confuzie, dureri in piept. Problema reala in caz de hiperventilatie nu este ca nu primesti cantitatea necesara de oxigen ci ca elimi prea mult dioxid de carbon. Pentru ca respiri prea repede, organismul nu mai are timp sa produca necesarul de dioxid de carbon asa incat sa functionezi normal. Hiperventilatia poate fi asociata sau nu cu atacul de panica, dar daca ai aceasta suferinta creste riscul de panica nocturna.
  • Cosmaruri, teroare si anxietate nocturna – acestea duc uneori la hiperventilatia care declanseaza atacul de panica. Respiratia in somn este asociata activitatii pe care o desfasori in vis. Daca visezi ca alergi, ritmul respiratiei va fi unul similar alergarii, nu somnului care are loc in acel moment.

Cum sa raspunzi la panica nocturna?

Atacul nocturn te ia prin surprindere si in confuzia care te cuprinde nu poti sa mai gandesti critic si sa analizezi ce ti se intampla. Insa, e bine sa retii ca o viata echilibrata si sanatoasa previne aparitia factorilor declansatori ai atacului de panica. Deci, daca lucrezi la cauze, nu te vei lovi de consecinte. Iata ce sa faci:

  • Fa sport si hraneste-te sanatos
  • Trateaza afectiunile pe care le ai si refluxul in special
  • Modeleaza felul de gandire asa incat sa nu ajungi sa asociezi somnul cu panica, pentru ca privarea de somn are efecte devastatoare.
  • Gaseste un tratament personalizat care sa reduca atacul de panica atat in timpul zilei cat si in timpul noptii pana acolo incat sa dispara.
  • Doreste-ti sa scapi de aceasta problema cu toate puterile. Vointa ta e foarte importanta atat in gasirea tratamentului cat si in felul in care acesta functioneaza.

Iti dorim insanatosire grabnica!