Parinte divortat? Uite 5 lucruri pe care sa le faci pentru copilul tau

parinte

Divortul este un fenomen social pe care n-are rost sa-l negam. Pentru ca nu putem schimba deciziile altora, putem macar sa devenim mai atenti si mai grijulii ca sa nu ni se intample si noua la fel. Cu atat mai mult cu cat divortul nu afecteaza numai cei doi partenerii ci si copiii, indiferent de varsta lor. Sa cresti frumos copiii in contextul in care parintii sunt divortati poate fi extrem de greu. Dar, nu e imposibil! Uite ce poti face asa incat copilul sa suporte mai usor separarea parintilor, sa fie echilibrat si sa se dezvolte normal. Retine totusi, ca un parinte divortat are multe batalii de dus singur. 

Implica fostul partener in viata copilului

Fostul partener este in continuare tatal copilului si foarte probabil vrea sa se implice in viata micutului. De dragul copilului, care are nevoie de ambii parinti, trebuie sa aveti o relatie de colaborare in privinta cresterii si educatiei lui. Are drept de parinte, deci implica-l sau permite-i sa se implice acolo unde este necesar.

Lasa-i ca din cand in cand sa petreaca timp impreuna

Asa cum tu doresti sa petreci timp cu copilul tau, la fel doreste si fostul partener.  Din cand in cand, atunci cand stabiliti impreuna, lasa copilul sa mearga la parintele cu care nu locuieste. O mica excursie, o sedinta cu parintii, o serbare scolara ii vor da micutului sentimentul ca totul e bine si inima lui nu va mai fi chinuita de ingrijorari.

Fii un bun exemplu pentru copil

Copiii isi copiaza parintii in cele mai mici detalii. Constient fiind de aceste lucru, trebuie sa ai grija ca parinte cum si ce vorbesti, ce fapte faci, cum te tii de cuvant, cum ii explici copilului de ce n-ai putut face un lucru anume, etc. Daca vrei ca cel mic sa ajunga un adult mai bun decat tine – orice parinte vrea asta – trebuie sa-i oferi un start bun in viata. Adica propriul model bun! Orice greseala, chiar si una neintentionata, se va rasfrange asupra copilului chiar mai mult decat asupra ta.

Nu fii un parinte sufocant

Comunicarea cu copilul in contextul unui divort intre parinti poate fi dificila. E greu pentru un parinte care tocmai a castigat tutela copilului sa nu-l copleseasca pe acesta cu daruri si rasfaturi. Dar toate aceste lucruri sunt daunatoare pentru copil. El trebuie sa aiba jucariile adecvate varstei, sa manance echilibrat, sa faca teme, sa petreaca timp afara, etc. La ca toti ceilalti copii. E copilul tau si-ti este drag peste poate, dar fa ceea ce e bine pentru el. Gaseste o cale sanatoasa de a comunica cu el. Cel mai adesea daca ii acorzi timp si ai rabdare cu el sa-ti povesteasca tot felul de lucruri, vei putea sa comunici la fel de bine si in privinta lucrurilor mai importante.

Petrece timp de calitate cu el

E adevarat ca e important sa ai un loc de munca, pentru ca altfel nu ai bani pentru cele necesare tie si copilului. Dar sa nu ajungi vreodata sa muncesti ca sa poti cumpara copilului orice isi doreste. E mai de pret sa muncesti cat e normal sa muncesti si sa petreci timp cu copilul tau. Prezenta ta este cel mai mare dar pentru cel mic. Jucati-va impreuna, plimbati-va, stati de vorba, faceti teme impreuna. Si lucrurile acestea care par marunte vor duce la cresterea relatiei dintre voi. La o mai buna incredere si comunicare. La o iubire sanatoasa, ca de la inima la inima.

Iata ca nu e nicio filozofie sa fii un parinte bun chiar si in situatii dificile. Daca iti doresti cu adevarat afli ce ai de facut si treci la treaba. Doar copilul tau merita orice efort, nu-i asa?