Pensionarea si problemele de somn pe care le declanseaza

E posibil sa vi se para incredibil cum tocmai pensionarea va poate da viata peste cap. De ani de zile va doriti sa iesiti la pensie ca sa apucati sa va odihniti cum trebuie si sa va bucurati de timp liber iar acum cand in sfarsit ati iesit, nu reusiti sa puneti ordine in noua dvs. viata. Si cele mai multe probleme e posibil sa apara de la somn. 

Acordati-va timp de adaptare la noua dvs etapa de viata

Pensionarea poate fi un lucru extraordinar de bun pentru acele persoane care au muncit mult toata viata lor si care n-au apucat sa se bucure de viata asa cum ar fi trebuit. Insa schimbarile nu se digera peste noapte, e nevoie de timp pentru adaptare la noile conditii de viata. Puteti ca dimineata sa dormiti mai mult si sa nu va mai panicati in caz ca nu ati pus ceasul sa sune. Nu va mai grabiti sa ajungeti nicaieri. Va puteti bea cafeaua agale pana la ora 11 daca doriti si sa rasfoiti revista preferata toata dupa amiaza. Treburile casnice se pot face agale si in tihna. Puteti merge oricand in vacanta sau in vizita si, cel mai probabil nu mai aveti copii de crescut (doar nepotii mai vin ocazional in vizita). O sa spuneti ca aceasta viata linistita si relaxanta si-o permit numai cei care au pensii mari sau bani pusi la banca de pe timpul vietii active. Pana la un punct poate fi adevarat, insa multimea banilor nu reprezinta un indicator pentru o viata de calitate. Poate fi chiar invers. Tihna si relaxarea vine din cumpatare, din cautarea bucuriilor care vin din lucrurile mici. Ce vrem sa spunem e ca, desi e necesar un efort de adaptare care poate dura cateva saptamani sau chiar luni, rezultatul adaptarii la pensionare poate fi extraordinar. 

Bolile pot afecta calitatea vietii si a somnului unei persoane aflate la varsta pensionarii

E adevarat ca se intampla de multe ori ca un pensionar sa aiba probleme cardiace (tensiune), sa se deplaseze mai greu din cauza artritei sau a reumatismului sau poate din cauza unor fracturi care se vindeca incet. E posibil sa aiba un somn nelinistit, sa-si aminteasca lucruri din trecut de care nu s-a ocupat la vremea cand s-au petrecut, sa fie excesiv de implicat in viata copiilor si a nepotilor si sa nu mai guste din linistea perioadei de pensionare. In cazul pensionarilor romani trebuie sa recunoastem ca au probleme atat financiare cat si de sanatate si acestea sunt principalele cauze ale insomniei de care sufera. Mai mult decat o “pastila de somn” nu-si permit. Dar acest lucru nu este suficient pentru a reusi sa se recupereze din tulburarile de somn pe care le au. Ar necesita psihoterapie, ajutor de specialitate asa incat sa-si poata simplifica viata si in a-si pune ordine in somn si in odihna de care au mare nevoie. 

Cereti ajutor! Se pot gasi solutii

Majoritatea varstnicilor nici nu mai spun ca au probleme cu somnul. Le accepta ca fiind normale si venite la pachet cu multe alte probleme. Nu vor sa devina poveri pentru cei dragi si nici nu-si permit sa plateasca tratamente relativ costisitoare. Si totusi, au nevoie de ele. Recomandarea noastra este sa ceara ajutor atunci cand au nevoie, pentru ca se pot gasi solutii. Majoritatea specialistilor sunt flexibili si vor sa-si ajute pacientii sa-si rezolve problemele. Sa poata duce o viata buna. Psihoterapia scurta strategica poate fi o solutie si in aceasta situatie. Este accesibila si de scurta durata, ofera solutii personalizate si ajuta pacientul sa se recupereze pe deplin.