Preconceptii cu privire la psihologi 

Tara noastra are nenumarate preconceptii cu privire la psihologi si psihiatri. Probabil din cauza ca nu are o educatie cu privire la solicitarea de ajutor in privinta bolilor psihice. Zeci de ani au fost ignorate si negate iar persoanele afectate n-au primit niciodata ajutorul de care aveau nevoie. E vremea ca aceste lucruri sa se schimbe.

Daca mergi la psiholog esti nebun

Aceasta este cea mai raspandita preconceptie la nivel national, in Romania. Cum spuneam si mai sus, ni se trage din lipsa de educatie in domeniu medical si din lipsa de grija pentru propria persoana. Multa vreme la noi in tara psihologii si psihiatri au fost raritati. Scolile de psihologie fusesera desfiintate si mai practicau doar foarte putini specialisti la care implicit ajungeau doar cazurile foarte grave de persoane care erau imediat internate in spitale de psihiatrie, si ele putine. Asta era situatia acum 30-40 de ani. Dupa 1990 invatamantul de specialitate s-a reinfiintat, multi tineri au facut scoli in strainatate, si-au deschis cabinete individuale si incearca sa ajute pacientii care apeleaza la ei. Sunt mai multi, majoritatea sunt buni si se implica in procesul de recuperare al pacientilor. Cazurile de care se ocupa sunt variate: de la consiliere pentru cariera, pana la recuperare din traume severe. Majoritatea cazurilor se rezolva prin sedinte saptamanale pe psihoterapie. Extrem de rar se ajunge la internare, iar acest lucru este decis de psihiatri, nu de psihologi. Atributiile psihologilor sunt strict legate de consiliere si psihoterapie. Deci, in 99% din cazuri chiar nu are legatura cu nebunia. 

Costa prea mult sa apelezi la psiholog

Majoritatea costurilor de psihoterapie sunt suportabile. Exista chiar si programe si organizatii care ofera sedinte gratuite pentru anumite persoane si situatii. Exista grupuri de sprijin formate din persoane care si-au depasit bolile, gestionate de catre specialisti. Exista si grupuri online unde se poate cere ajutor gratuit. Deci, sunt solutii. Depinde de tine ce vrei, ce si unde cauti. 

O sa-ti spuna ce sa faci si o sa se bage in viata ta

Rolul unui psiholog este sa-ti inteleaga situatia si boala si sa gaseasca mijloace de a te ajuta. Trebuie sa inteleaga cauzele bolii, ce te-a ranit, care este neputinta pe care trebuie s-o invingi si sa te ajute sa te confrunti cu aceasta. Psihologul consolideaza increderea in fortele tale, te ajuta sa-ti descoperi potentiale noi si sa-ti folosesti eficient inzestrarile. Practic, te scoate din groapa in care te afli. Este ajutorul tau in lupta contra problemei tale. Nu va intra niciodata in viata ta mai mult decat ii permiti. O transparenta mai buna din partea ta iti asigura un tratament mai eficient. Dar tu esti acela care impui limitele.

Ma duc degeaba, boala nu trece

Atunci cand apelezi la un psiholog e necesar sa crezi ca poti fi ajutat. Mijloace exista si multi pacienti se vindeca de boala. Dar trebuie ca si tu sa ai deschiderea necesara vindecarii tale. Un psiholog nu-ti va da medicamente dar te va ajuta sa te eliberezi de poverile tale, sa te regasesti, sa capeti putere si abilitati cu care sa-ti combati problemele. Aceasta vindecare prin vorbire chiar ajuta, cuvintele au putere sa te incarce pozitiv si s te elibereze de poveri. Partea ta din aceasta lupta este sa vrei sa-ti pui viata pe baze noi, mai sanatoase si mai eficiente.

O sa-mi dea multe pastile

Nu, deloc. Psihologii nu prescriu deloc medicamente. Nu este treaba lor. Psihiatrii scriu retete si prescriu tratamente. Psihologii sunt aliatii pacientilor in lupta cu bolile pe care le au. Le devin cei mai buni prieteni. Se cunosc bine si au incredere unii in altii si in metodele terapeutice folosite.

Toata lumea va afla ce probleme ai

Nu. Codul etic profesional interzice psihologilor sa vorbeasca despre problemele pacientilor lor. Daca te temi ca oamenii din jurul tau vor afla altfel ca mergi la psiholog, poti oricand sa apelezi la psihoterapia online. Primesti ajutor din confortul casei tale si nimeni nu va stii nimic despre boala ta. Nu vei fi judecat, nu vei fi marginalizat, etc. Poti sta linistit.

 

Noi te asteptam la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Vei primi ajutorul de care ai nevoie fara sa fii judecat, perfect ajustat pe situatia ta. Pentru ca meriti sa fii sanatos.