Precursorul anxietatii si 3 intrebari pe care merita sa ti le pui

Chiar daca pana acum nu te-ai gandit la asta, te provoc sa te gandesti acum si sa iei niste decizii care te vor ajuta sa ramai sanatos, fara sa fii vreodata afectat de anxietate. Desi se crede ca in mare masura anxietatea e o boala care afecteaza femeile, sunt si multi barbati cuprinsi de anxietate. Asa ca merita sa “sapi” putin si sa afli cum sa nu ajungi acolo. Nici acum si nici in alta etapa a vietii tale.

Sunt multe probleme cotidiente la care sa ne gandim. Sunt legate de familie, de locul de munca, de casa si masina, de rude si prieteni, de sanatate – nu neaparat in aceasta ordine. Dar sunt cauze care ne pun pe ganduri. Unde isi au radacina, ce ai gresit, cum trebuia abordate anumite situatii, ce e de facut? Si uite asa incepi sa rumegi la o singura problema ore in sir sau chiar zile, daca e vorba de ceva mai serios. De aici si pana la anxietate nu e decat un pas. Se cheama rumegare, supragandire, bati pasul pe loc si iar pe loc. Te consumi, te zbati si tot n-ai solutii. Asa ca ce trebuie sa faci este sa iesi din cercul vicios si sa-ti pui urmatoarele intrebari.

  1. E vreo solutie la problema?  De cele mai multe ori sunt solutii. Unele chiar accesibile. Dar suntem prea afundati in problema ca s-o mai vedem. Ne pierdem perspectiva si de aici concentrarea noastra nu mai e pe solutie ci pe problema.
  2. Ma concentrez pe problema sau pe gasirea unei solutii? Mai conteaza cum ai ajuns sa ai o problema? Poate doar la modul retrospectiv, ca sa n-o repeti pe viitor. Dar tu acum ai nevoie de solutie. Sa-ti dau un exemplu: sa zicem ca ai plecat iarna la drum fara sa ai masina echipata corespunzator si dupa prima intersectie ai nimerit in sant si nu poti iesi singur.  Poti sa te gandesti ca era foarte bine sa-ti fi schimbat cauciucurile la vreme, dar asta nu te scoate din santul in care esti in prezent. Trebuie sa suni dupa ajutor, adica sa lasi gandurile si sa treci la fapte.
  3. Ce castig daca ma tot gandesc? Daca doar te gandesti fara sa treci la actiune, nu castigi nimic. Doar iti consumi resursele. Dar daca procesul de gandire este concentrat pe solutie, atunci ai o sansa. E posibil sa-ti vina o idee buna, pe care s-o aplici si… sa scoti masina din sant.

Anxiosii se blocheaza in acest aparent cerc vicios. Intre gandirea complexa la o problema si trecerea la fapte pentru a o rezolva. Fereste-te de aceasta capcana, pentru ca iti mananca timp pretios, te oboseste, iti schimba prioritatile si… in final ajungi sa te imbolnavesti. Acum ca stii acest mecanism, poti sa NU te mai imbolnavesti. Sa ai grija de tine si de cei dragi ai tai. Sa-i inveti si pe ei ceea ce tocmai ai invatat tu.