Privarea de somn – cum ne imbolnavim grav fara sa ne dam seama

privarea de somn

Privarea de somn este o cauza serioasa pentru multe afectiuni care ne dau vietile peste cap. Daca privarea de somn se petrece pe durata scurta atunci persoana se confrunta cu disconfort si tulburari. Daca este de mai lunga durata atunci va deveni sursa unor probleme psihosomatice grave. Situatia pare scapata de sub control pentru ca la scara universala persoanele adulte domn mai putin decat ar trebui. Situatia e similara si la alte grupe de varsta, dar efectele par sa fie ceva mai putin grave. Daca vrem sa avem o viata sanatoasa si eficienta atunci e necesar sa intelegem importanta somnului.

 

Privarea de somn si consecintele pe termen scurt

  • Scad performantele intelectuale
  • Viteza de raspuns in caz de nevoie este mult scazuta (de aici apar accidente in trafic pentru ca soferii adorm la volan)
  • Este afectata memoria si performanta gandirii
  • Calitatea vietii si implicit scade calitatea relatiilor in familie
  • Creste riscul de accidentari la locul de munca

 

Privarea de somn si consecintele pe termen lung

  • Creste incidenta bolilor cardio vasculare (hipertensiune arteriala, atac de cord, insuficienta cardiaca, atac vascular cerebral)
  • Apare obezitatea ca rezultat al stresului, oboselii si tulburarilor alimentare
  • In caz de sarcina bebelusii nu se dezvolta corespunzator
  • Se declanseaza tulburari psihiatrice (depresie, deficit de atentie, debilitate, anxietate, tulburari de comportament)
  • Creste riscul de deces prematur

 

Ce ar trebui sa facem ca sa nu ajungem in astfel de situatii?

Sa ne ocupam de cauze nu de efecte asa cum procedam in mod curent: daca suntem somnolenti ne facem o cafea, daca ne doare capul luam un calmant, etc. In felul acesta nu ajungem niciodata la cauzele problemelor si continuam sa traim intr-un cerc vicios care ne macina sanatatea. Ar trebui sa intelegem si sa ne organizam programul cotidian in asa fel incat sa putem dormi 7-8 ore pe noapte. Somn odihnitor. Nu intrerupt in diverse feluri. Daca seara tarziu inca muncim sau trebaluim cu diverse activitati prin casa, inseamna ca programul pe care il avem nu este deloc eficient. Poate ca programul de la serviciu este defectuos, poate ca drumurile dus/intors dureaza prea mult, poate ca nivelul stresului este prea ridicat, etc.

Fiecare persoana traieste in mijlocul unui complex de factori, pe care ar trebui sa-i analizeze individual si sa ia masurile necesare. Sau daca nu poate face singur aceasta analiza, care nu e chiar usoara, sa ceara ajutorul unui specialist.