Problemele familiilor mature. Cum sa gestionezi un butoi cu pulbere

Familiile mature au cele mai multe probleme si suporta stresul cel mai mare. Motiv pentru care si numarul de despartiri si divorturi se petrec in aceasta grupa de varsta. Prin familii mature intelegem ca sunt formate deja de 10-15 ani sau mai mult si se confrunta cu o lista destul de mare de dificultati. Iata mai jos cateva dintre cele mai frecvente.
Gestionarea datoriilor acumulate
Majoritatea familiilor mature au acumulat deja datorii. Unele sunt pentru casa, pentru masina, pentru mobilier sau electrocasnice, pentru intretinerea copiilor in facultati sau pentru probleme de sanatate (ale lor sau ale altor membri ai familiei). Asa ca stresul financiar e imens. Acesta este si cauza celor mai multe certuri si disfunctionalitati intre parteneri, dar nu numai intre ei. Orice datorie neachitata la timp pune presiune imediata pe membrii familiei care au serviciu. Ca sa nu mai mentionam si ca si cei care nu lucreaza inca sau nu mai lucreaza au si ei niste nevoi. Adultii si varstnicii au nevoi imediate. Tinerii au pretentii imediate. Nu e deloc usor sa gestionezi un astfel de butoi cu pulbere.
Problemele de sanatate ale cuplurilor mature
De obicei dupa varsta de 40 de ani incep sa se acumuleze si neputintele fizice. Poate ca dupa 20 de ani de munca anumite parti ale organismului dau semne de oboseala. Persoanele se confrunta cu disconfort, dureri, stari generale proaste. Acestea contribuie la stresul care se acumuleaza in familie. Asumarea responsabilitatilor pentru membrii familiei (copii, tineri, varstnici) daca nu este gestionata in doi (sot-sotie) ajunge in scurt timp sa epuizeze persoana care face asta. Asa apare anxietatea, depresia, atacul de panica. Suprasolicitarile de orice fel slabesc sanatatea din punct de vedere psiho-somatic.
Incapacitatea acceptarii schimbarii fizice a partenerului
Fiecare persoana se schimba in timp din punct de vedere fizic. Dar asa zisa criza a varstei mijlocii nu se declanseaza numai din cauza asta. E vorba si de o scindare intre cei doi parteneri. Ei impart aceeasi casa fara sa mai fie impreuna. Bineinteles ca nu si-au propus asta, dar s-a produs o instrainare intre ei. Poate ca in cuplu s-au petrecut o serie de probleme greu de controlat, poate unele neputinte de natura fizica. Insa, aceste situatii se pot preveni daca cei doi comunica si stau alaturi unul de celalalt.
Educatia copiilor
Educatia copiilor e o problema complexa. Variaza in functie de varsta pe care o au acestia. Insa nu e deloc ieftina. Fie ca e vorba de scoala gimnalizala, de liceu sau facultate sunt niste cheltuieli. Cei mai multi copii inainte de examene fac meditatii care costa. Sau participa la tot felul de pregatiri si cursuri extrascolare. Daca se intampla ca numai un parinte sa aiba serviciu in aceasta perioada, situatia este extrem de complicata. Acesta este motivul pentru care e bine sa strangeti din timp bani pentru educatia copiilor. Chiar inainte de a se naste ei.
Ingrijirea varstnicilor
Cand ajungem la varsta adulta si ne zbatem cu toate problemele de mai sus si cu multe altele, parintii nostri sau rudele apropiate sunt la varsta senectutii. Asta inseamna ca au nevoie de prezenta noastra, sa le acordam atentie, sa-i ajutam la tot felul de treburi, sa le supraveghem sanatatea si sa le usuram pe cat posibil neputintele venite treptat. Nu, nu e deloc simplu. Cu atat mai mult cu cat unii dintre ei nu imbatranesc deloc frumos. Asta inseamna ca nu recunosc efortul constant pe care il depune cineva pentru ei. Considera ca li se cuvine, pentru ca si ei au depus eforturi la vremea lor.
Lipsa unui serviciu stabil
E cunoscut faptul ca pe masura ce inaintezi in varsta e cu atat mai greu iti gasesti de lucru. Poti sa fii un foarte bun profesionist, asta conteaza mai putin. Daca o firma trebuie sa aleaga intre o persoana tanara incepatoare in munca si o persoana mai in varsta cu experienta, va fi aleasa prima. Imaginea se pare ca e mai importanta decat profesionalismul. Daca esti fara sprijin intr-o astfel de situatie, este foarte greu. Cum poti sa-ti ajuti familia daca nimeni nu te angajeaza? Flexibilitatea si capacitatea de a invata lucruri noi ajuta mult. Totusi, nu poate face minuni.
Desigur ca mai sunt si familii cu tot felul de situatii specifice. Dar simpla enumerare de mai sus ne da o imagine complexa despre viata unui adult si situatia sa familiala. Daca e sa facem o comparatie, e mult mai dificila viata unui cuplu matur decat a unuia tanar. Tocmai de asta trebuie sa ne facem bine ucenicia in tinerete, cat inca mai avem timp.