Puteti combate depresia! Iata cum…

Din cauza problemelor materiale si de sanatate declansate de Covid, oamenii au mai multe motive sa fie deprimati. Unii cer ajutor de specialitate si bine fac! Pentru ca vindecarea nu vine de la sine. Dar sunt si lucruri pe care le puteti face pentru voi insiva si care sa va ajute sa va simtiti mai bine.  

Nu va invinovatiti

stigma depresiei, plus sentimentele de vinovatie si inadecvare, pot sta in calea recuperarii. Gestionarea simptomelor depresiei necesita o abordare practica, proactiva si multa rabdare. E nevoie de acceptarea faptului ca aveti o boala care necesita atentie si ca nu are sens sa va invinovatiti pentru asta. 

Vorbiti despre asta

Nu este usor sa vorbesti oamenilor despre depresia ta dar este mai bine sa vorbesti decat sa o pastrezi in secret. Nu toata lumea va va intelege si va va oferi sustinere, spun specialistii. Daca aveti un brat rupt, dureri de spate sau o durere de cap, toata lumea se poate raporta la acestea, pentru ca toata lumea le-a experimentat. Nu-i acelasi lucru cu boli mintale. Dar, chiar daca nu inteleg in intregime prin ce treceti, prietenii si familia va pot oferi sprijin emotional, va pot ajuta sa cautati optiuni de tratament si sa gasiti niste consilieri potriviti. Nu va lasati izolati. 

Faceti exercitii fizice in mod regulat

Poate fi ultimul lucru pe care ai chef sa-l faci cand esti deprimat, dar sportul te poate face sa te simti mai bine. s-a demonstrat ca 30 de minute de sport regulat imbunatatesc simptomele depresiei. intr-un studiu recent, pacientii care au lucrat in mod regulat la o banda de alergare sau la o bicicleta stationara timp de 12 saptamani au vazut severitatea simptomelor lor scazand cu aproape 50%. Exercitiile fizice au si beneficii pe termen scurt: antrenamentele pot sa-ti imbunatateasca starea de spirit pana la 12 ore.

Amanati deciziile majore

Depresia iti poate afecta perceptiile si judecata, asa ca este intelept sa nu iei decizii importante cu privire la relatiile sau cariera ta pana cand nu te simti mai bine. Unul dintre simptomele depresiei este o perspectiva negativa asupra multor lucruri care se intampla in viata ta, spun specialistii. acest lucru va modifica judecata asupra a aproape orice si este posibil sa nu fiti constienti de acest lucru. Deci, in masura posibilului, deciziile importante ar trebui amanate. Daca trebuie sa luati o decizie, nu fiti impulsivi. Inainte de a lua decizia, consultati persoane apropiate in care aveti incredere, cum ar fi terapeutul, familia, prietenii sau un membru al clerului (daca sunteti o persoana religioasa).

Aveti grija de sanatatea voastra

Daca va simtiti deprimat, este usor sa va neglijati sanatatea. Dar daca nu aveti grija de ea simptomele depresiei se pot inrautati. Exista o legatura evidenta intre depresie si conditiile de sanatate – precum diabetul si bolile de inima. Cercetarile sugereaza ca depresia poate exacerba aceste afectiuni, dar si opusul poate sa fie adevarat. Persoanele care prezinta complicatii legate de diabet sunt mai expuse la riscul de a se imbolnavi de depresie. Exista, de asemenea, dovezi ca stresul bolilor de inima contribuie la instalarea depresiei, in special in urma unui atac de cord.

Mentineti o rutina zilnica

E necesar sa aveti o rutina zilnica. aceasta poate fi un motiv suficient de important ca sa va dati jos din pat si sa nu ramaneti acolo in pijamale toata ziua si sa fiti complet ineficient. O rutina iti demonstreaza tie si altora ca esti capabil sa te recuperezi din boala.

Mancati alimente sanatoase

Ceea ce mananci iti afecteaza creierul, nu doar corpul, asa ca, daca te simti deprimat, este important sa ai o dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in cereale integrale, fructe, legume si proteine. Nicio mancare nu este un glont de argint pentru combaterea depresiei, dar unele alimente pot afecta starea de spirit mai mult decat altele. De exemplu, carbohidratii si alimentele care contin vitamina D cresc nivelul de serotonina, un neurotransmitator asociat cu starea de spirit. Unele cercetari sugereaza ca acizii grasi omega-3, care se gasesc in suplimente din peste si ulei de peste, pot ajuta la combaterea depresiei.

Evitati drogurile si alcoolul

Desi poate fi tentant sa bei sau sa consumi droguri, sa nu o faci. Utilizarea substantelor si abuzul pot provoca ravagii la persoanele cu depresie. Oameni care sufera de depresie si anxietate apeleaza adesea la alcool si droguri pentru a-si ameliora simptomele, dar aceasta strategie tinde sa fie daunatoare pe termen lung. Consumul de bauturi si consumul de droguri afecteaza chimia creierului si pot cauza probleme in relatii, munca si alte aspecte ale vietii. De asemenea, pot fi periculoase atunci cand sunt combinate cu unele antidepresive. Desi, probabil, paharul de vin ocazional nu va va rani, persoanele cu depresie ar trebui sa-si limiteze consumul de alcool si, bineinteles, sa spuna NU la medicamentele care nu sunt prescrise de medic.

Incercati sa dormiti bine

Depresia si lipsa de somn merg deseori mana in mana. Problemele de somn precum insomnia sunt frecvente in depresie, iar pentru multe persoane, lipsa somnului conduce la declansarea depresiei.  acest lucru nu este valabil pentru toata lumea; desi efectul tinde sa fie de scurta durata, privarea de somn sporeste de fapt starea de spirit la unele persoane cu depresie. Poate deasemenea declanseaza mania la persoanele cu tulburare bipolara. Legatura dintre depresie si somn este inca insuficient cercetata. Oamenii au nevoi diferite in privinta somnului, insa specialistii recomanda ca persoanele deprimate sa doarma suficient si sa mentina un program regulat.

Nu exagerati

starea de stres si coplesire este un declansator comun pentru simptomele depresiei. Daca va luptati cu depresia, este important sa nu va incarcati timpul si sa preluati mai multe treburi decat puteti gestiona. Daca aveti sarcini complicate de indeplinit la serviciu sau acasa, impartiti-le in bucati care pot fi gestionate. incercati sa va folositi capacitatile personale la nivel ridicat, nu sa va suprasolicitati si nici sa nu ajungeti sa nu mai faceti nimic din cauza depresiei. 

 

Dupa cum vedeti sunt destule lucruri care par marunte dar care pot contribui mult la starea generala de sanatate. Merita sa le aveti in vedere daca suferiti de depresie sau de alte boli psihice. Totusi, nu va recomandam sa va bazati numai pe aceste recomandari. E necesar sa consultati specialisti in domeniu pentru diagnosticare precisa si tratament. Medicamentale ajuta la echilibrarea chimica a creierului dar psihoterapia este cea care va ajuta sa va vindecati de boala. N-o neglijati. Va recomandam cea mai rapida si eficienta forma de terapie – terapie scurta strategica. Se concentreaza pe solutii personalizate adecvate fiecarei persoane in parte si pe echiparea sa pentru un viitor sanatos.