Recaderea in depresie poate fi prevenita. Iata (inca) 3 metode simple 

Despre recaderea in depresie am mai discutat si in alte randuri. Toti cei afectati de depresie stiu ca exista 50% risc de recadere in boala dupa ce au reusit sa se recupereze. Unii dupa ani grei de lupta impotriva bolii. Desigur, se bucura ca au scapat de boala. Unii poate ca fac asta prea devreme. Conteaza foarte mult ce faci dupa ce incepi sa te simti ceva mai bine. Problema fundamentala este ca majoritatea renunta la tratament, incep sa aiba o viata dezordonata in care isi neglijeaza sanatatea si incearca sa faca tot ce n-au putut face in anii de boala. Insa, nu asa se procedeaza. Pentru ca depresia este o boala insidioasa, poate reveni cand te astepti mai putin. 

Iata ce alte lucruri mai poti face pe langa grija pentru sanatatea ta – nu renunta la tratament, remediaza si alte aspecte ale sanatatii tale, sport regulat si incarcare moderata cu munca si treburi cotidiene. 

Amana deciziile importante

Deciziile importante sunt lucruri care te solicita atat psihic cat si sufleteste. In functie de decizie e posibil sa te solicite si fizic. O persoana care a fost revasita de depresie ani de zile nu are puterea de decizie necesara pentru hotarari fundamentale care sa fie si bune. Iar deciziile, fie ele bune sau rele, au consecinte. Cu siguranta nu vrei sa decizi in graba si apoi sa-ti para rau. E mai intelept sa le amani, daca este cu putinta. 

Nu te simti vinovat

Depresivii si fostii depresivi au obiceiul sa se simta vinovati pentru tot ce li s-a intamplat. Cateodata se simt vinovati si pentru lucruri care isi imagineaza ca s-au intamplat. Modul acesta de a gandi este contraproductiv si nu face decat sa te traga in jos spre boala. Doar nu vrei sa iei lupta de la capat, nu-i asa? Trebuie sa accepti lucrurile care tin de trecutul tau, care nu mai pot fi schimbate si sa te concentrezi pe viitorul tau, pe lucrurile pe care inca le poti schimba pentru binele tau. E necesar sa-ti schimbi modul de a gandi asa incat sa-ti poti mentine sanatatea in echilibru. 

Supravegheaza-ti alimentatia

Starea de bine nu tine numai de psihic ci si de fizic. O alimentatie echilibrata si sanatoasa va avea un impact pozitiv asupra functionarii intregului organism. Opteaza pentru alimente sarace in grasimi, bogate in Omega 3 si acid folic. Evita alcoolul si consuma cat mai putina cafea si stimulante. O dieta mediteraneana bogata in legume, fructe, nuci, peste, paine integrala, poate contribui la scaderea riscului de recadere in depresie. 

Sfat

La primele semne de depresie consulta un specialist si spune-i exact cum ai procedat. Fii sincer daca vrei sa te ajute, pentru ca altfel recuperarea poate fi grea si probabil ca nu mai ai putere sa iei lupta de la capat. Daca ai renuntat la tratament mai devreme decat ti-a spus specialistul, daca te-ai implicat in prea multe activitati deodata, daca n-ai avut un regim de viata echilibrat, etc. trebuie sa-i spui. Daca renuntarea ta a avut ca sursa o posibila lipsa de eficienta a tratamentului, poti alege alt psihoterapeut. Noi iti recomandam psihoterapia scurta strategica si te asteptam oricand la cabinet pentru sedinte de recuperare completa, eficienta si care te pregatesc si pentru viitor. Te vei lamuri rapid ca merita fiecare efort depus.