Risc mare de depresie in randul tinerilor dependenti de tehnologie
Noile cercetari in domeniul depresiei au concluzionat ca adolescentii care petrec mai mult timp in fata ecranelor diverselor gadget-uri prezinta mai multe simptome ale depresiei decat altii. Intr-un studiu publicat in jurnalul JaMa Pediatrics, cercetatorii de la Universitatea din Montreal din Canada si cei de la Universitatea New South Wales Sydney din Australia au evaluat corelatia dintre timpul petrecut in fata ecranelor si simptomele depresiei in randul tinerilor.
Intrebari si raspunsuri
Oamenii de stiinta si-au efectuat investigatia pe parcursul a patru ani, analizand 3.826 de tineri cu o varsta medie de 12 ani si jumatate. Participantii au luat parte la un sondaj anual in care li s-au pus intrebari cu privire la timpul petrecut in fata ecranelor gadget-urilor in fiecare saptamana si starea sanatatii lor mintale. Adolescentilor li s-a cerut sa evalueze pe o scara de la zero la patru in ce masura se confruntau cu sapte simptome ale depresiei, care includeau sentimentul de tristete, sentimentul lipsa de speranta si sentimentul de singuratate.
Cum este afectata sanatatea tinerilor
Conform concluziilor studiului, pentru fiecare ora suplimentara pe care adolescentii au petrecut-o pe social media, ei au prezentat o crestere a simptomelor depresiei. Aceasta relatie a fost, de asemenea, raportata in privinta utilizarii calculatoarelor si televizoarelor. Elroy Boers, cercetator la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea din Montreal, a explicat ca postarile si interactiunile din social media poate afecta puternic bunastarea mintala a tinerilor care sunt usor impresionabili.
Continut daunator privit de tineri in mod repetitiv
„Social media si televiziunea sunt forme de mass-media care expun frecvent adolescentii la imagini ale altor persoane care se afla in situatii mai prospere, arata foarte bine ca aspect fizic si au un stil de viata mai interesant sau mai bogat”, a spus savantul. Boers a adaugat urmatoarele: caracteristicile algoritmice ale vizionarii televiziunii si ale social media pot duce la o vizionare continua a aceluiasi continut daunator pe ecranele gadget-urilor pe care le folosesc tinerii.”
Simptomele depresiei la tineri
„Starea depresiva influenteaza alegerile de vizualizare pe care le fac copiii si tinerii. Continutul similar unei cautari accidentale este sugerat si oferit, iar tinerii vor fi expusi continuu la un astfel de continut, mentinand si adancind depresia”, a declarat cercetatorul. Semnele obisnuite de depresie includ sentimentul de amortire, senzatia de iritabilitate, de plans, de a nu gasi placere in lucrurile de care altadata te bucurai, stima de sine scazuta si sentimentul de izolare. Toate acestea evidentiaza calitatea sanatatii mintale pe care acestia o au.
Statistici ingrijoratoare
Potrivit Fundatiei pentru Sanatate Mintala din Marea Britanie, o cincime dintre adolescenti este probabil sa intampine o problema de sanatate mintala. Mai mult, 50% din problemele de sanatate mintala se dezvolta pana la implinirea varstei de 14 ani, adauga fundatia. Nu este pentru prima data cand o corelatie intre timpul crescut de utilizare a gadget-urilor in randul copiilor si tinerilor a fost explorata de studii stiintifice in raport cu riscul problemelor de sanatate mintala. Potrivit unui studiu publicat in revista Preventive Medicine Reports in noiembrie 2019, petrecerea multor ore pe smartphone-uri si tablete ar putea avea un efect daunator asupra bunastarii mintale a copiilor. Cercetarile au constatat ca doar o ora in plus ca utilizare a gadget-urilor poate duce la cresterea curiozitatii tinerilor fata de anumite subiecte si care ii expun la depresie din cauza stabilitatii emotionale scazute pe care o au.
Cereti ajutor pentru copiii vostri
Este imposibil ca un parinte atent la copiii lui sa nu-si dea seama cand acestia au probleme. Informatia conform careia utilizarea intensiva a gasget-urilor este daunatoare pentru ei este deja publica de multa vreme. Acum doar s-a facut o corelatie mai puternica intre obiceiurilor tinerilor de utilizare a gadget-urilor si aparitia depresiei in randurile lor. Parcurgeti cu atentie lista simptomelor de depresie la tineri notata mai sus si daca le vedeti la copiii vostri cereti ajutor de specialitate imediat. Psihoterapia scurta strategica este foarte eficienta si cu cat copilul primeste ajutor mai repede cu atat depresia nu lasa urme adanci in personalitatea si sanatatea lui. Nu mai amanati! Riscurile sunt mari si consecintele extrem de daunatoare.