6 lucruri pe care sa NU le mai faceti pentru copiii vostri

copiii

Fiecare parinte isi doreste sa aibe copii responsabili. Problema e ca nu stiu cum sa-i creasca asa incat treptat sa ajunga responsabili. Continua sa faca pentru ei tot felul de lucruri pana la varste uimitor de avansate. Si apoi se plang de copiii lor, ca nu fac cine stie ce lucru sau ca nu-l fac bine. Pai, dragi parinti, la inceput copiii vor face lucrurile gresit. Sau nu le vor face suficient de bine. Dar asumati-va acest risc si incurajati-i pana reusesc sa faca tot ce au nevoie foarte bine.

Iata cateva greseli pe care le faceti cu copiii:

Nu le mai gatiti orice vor. Nu, asta nu inseamna sa se chinuie copiii. Inseamna sa manance acea mancare pe care o mananca si restul familiei. Nu trebuie sa le faceti orice moft si sa-i rasfatati in fel si chip, pentru ca vor avea carente mari la disciplina.

Nu le faceti temele. E adevarat ca majoritatea copiilor primesc o multime de teme de facut. Dar nu parintele e scolar, ci copilul. Temele sunt treaba copilului. Daca intr-adevar are dificultati, puteti sa-l ajutati. Dar copilul trebuie sa inteleaga ca temele sunt ale lui, nu ale lui mami sau ale lui tati.

Lasati-i sa se imbrace singuri. Da, la inceput echiparea copiilor va fi o catastrofa. Sau va lasa urme serioase prin camerele lor sau prin dulapuri. Rezistati. Lucrurile se vor imbunatati. E un bun prilej sa le faceti si un pic de educatie in materie vestimentara.

Invatati-i sa-si faca singuri ordine in camere. Nu-i obisnuiti cu gandul ca vine mami sa stranga jucariile, hainele, etc. de prin camera. Daca cei mici fac dezordine, tot ei fac si ordine. Altfel nu vor ajunge niciodata sa aprecieze efortul pe care il depuneti. Da, o vreme camerele lor vor arata ca dupa tornada…

Invatati-i sa se organizeze singuri.  Stiti cat de multi adulti sunt complet dezorganizati si nu stiu ce sa faca in propria viata? Sigur nu vreti ca si copiii vostri sa ajunga asa. Lasati-i sa se organizeze singuri. Da, vor uita unele lucruri la inceput. Lasati-i sa se confrunte cu consecintele uitarii si neglijentei lor. Totusi, supravegheati situatia asa incat sa nu se produca lucruri grave.

Nu, parintii nu sunt rezolvatorii tuturor problemelor!

Daca veti incerca sa le rezolvati orice problema apare, vor ajunge adulti si vor da fuga la parinti cu problemele lor. Da, vor fi frustrati la inceput cand vor vedea ca nu-i ajutati. Se vor supara pe voi. Dar e un bun prilej sa le explicati ca ii iubiti si ca nu va duceti voi sa rezolvati o problema pentru ca aveti incredere ca ei o vor rezolva. Chiar daca lucrurile sunt mai complicate, formulati-le explicatiile de asa natura incat sa inteleaga exact la ce va referiti. Va veni si vremea cand va vor multumi.