Semne care anunta recidivarea depresiei
Cele mai multe persoane care au suferit de depresie se tem ca, dupa tot efortul depus pentru recuperare, nu cumva sa ajunga la recidivarea acesteia. Adica sa se intoarca exact de unde au plecat, sa resimta boala si sa fie nevoie sa ia de la capat tratamentul (medicamente, psihoterapie). Sunt indreptatite sa gandeasca asa pentru ca aproximativ 50% dintre cei care au suferit de depresie, recad in aceeasi problema. Chiar intr-o forma mai severa decat inainte.
Iata deci ca argumentele pe care le au pentru a preveni recaderea in depresie sunt perfect intemeiate. Pentru aceasta analizam mai jos cateva semne care anunta recaderea asa incat persoanele aflate in situatii de risc sa poata lua masuri in cel mai scurt timp.
Tulburări ale somnului
Somnul poate fi tulburat din multe cauze, dar daca acest simptom se asociaza cu alte 2-3 din aceasta lista, inseamna ca prezinti risc de revenire a depresiei. Consulta un specialist si incepe tratamentul necesar.
Pierderea poftei de mancare
Si apetitul poate varia din multe cauze. Fii atent daca este totusi ceva care iti face placere sa mananci. E posibil sa fie si un soi de plictis alimentar. Fa schimbari din cand in cand. Daca starea persista mai mult de 2 saptamani, mergi la medic.
Recidivarea depresiei ca stare de oboseala
Odihneste-te mai mult, e posibil sa existe si cauze obiective pentru care esti obosit. Dar daca nu ai trecut prin efort intens (fizic sau intelectual) si continui sa te simti la fel cateva saptamani, cere ajutor.
Lipsa de socializare
Cateodata oamenii din jurul nostru ne dezamagesc. Avem asteptari si pretentii si gresim ca facem asta. Aceste dezamagiri pasagere ne pot impinge la un soi de lehamite sociala pentru o vreme. Analizeaza cu atentie care e cauza pentru care nu vrei sa socializezi. Daca e dezamagirea, treci peste. Daca e altceva care are sursa in tine, cere ajutor.
Iritabilitate si anxietate
Putem sa fim iritati si anxiosi dintr-o lunga lista de motive. Poate tocmai de asta e greu sa sesizam recaderea in depresie. Dar daca esti iritat si preocupat in conditiile in care nu ti s-a intamplat nimic major in ultima vreme, atunci cere ajutor.
Dureri fizice puternice
In mod ciudat, anumite dureri fizice puternice anunta recidivarea depresiei. Daca te simti ca si cum ai avea febra musculara fara motiv, in asociere cu oboseala generalizata si iritabilitate cere ajutor.
Variatii bruste in greutate
Daca esti femeie esti obisnuita cu variatiile in greutate. Nu ti se par chiar semne de depresie. Dar daca se petrec brusc, atunci ai motive sa te ingrijorezi.
Menirea acestor randuri nu este sa te sperie si sa te ingrijoreze ci sa te faca atent(a) la felul in care reactionezi si care ar putea fi cauzele acelor reactii. E mai bine sa ceri ajutor fara sa ai nevoie, decat sa ai nevoie si sa nu-ti dai seama ca trebuie sa ceri ajutor. Si apoi sa te pomenesti avand o problema greu de rezolvat. Gandeste-te numai cat a durat pana te-ai recuperat din depresie. Cat efort, cati bani, de cate lucruri bune din viata ai fost privat(a). Sigur nu vrei sa treci din nou pe acolo.