Sfaturi pentru construirea unei relatii sanatoase part II
Continuam in randurile de mai jos sa dezbatem lucruri de folos care sa va ajute sa construiti relatii sanatoase in familia voastra.
Sfatul 3: Pastreaza intimitatea fizica vie
Atingerea este o parte fundamentala a existentei umane. Studiile asupra sugarilor au aratat importanta contactului regulat si afectuos pentru dezvoltarea creierului. Si beneficiile nu se termina in copilarie. Contactul afectiv creste nivelul de oxitocina din organism, un hormon care influenteaza legatura si atasamentul.
In timp ce sexul este adesea o piatra de temelie a unei relatii angajate, nu ar trebui sa fie singura metoda de intimitate fizica. Atingerea frecventa si afectuoasa – tinerea de mana, imbratisarea, sarutarea – este la fel de importanta.
Desigur, este important sa fii sensibil la ceea ce ii place partenerului tau. Atingerea nedorita sau nepotrivita o poate face pe cealalta persoana sa se incordeze si sa se retraga – exact ceea ce nu doriti. Ca si in multe alte aspecte ale unei relatii sanatoase, acest lucru se poate reduce la cat de bine va comunicati nevoile si intentiile cu partenerul dvs.
Chiar daca aveti sarcini presante sau copii mici de care sa va faceti griji, puteti contribui la mentinerea vie a intimitatii fizice, alocandu-va un timp regulat pentru partener. Poate fi pur si simplu o ora la sfarsitul zilei cand stati de vorba sau va tineti de mana.
Sfatul 4: Invata sa dai si sa primesti in relatia ta
Daca te astepti sa obtii ceea ce iti doresti 100% intr-o relatie, te pregatesti pentru dezamagire. Relatiile sanatoase sunt construite pe compromis. Cu toate acestea, este nevoie de munca din partea fiecarei persoane pentru a se asigura ca exista un schimb rezonabil.
Recunoasteti ce este important pentru partener
Cunoasterea a ceea ce este cu adevarat important pentru partenerul tau poate contribui in mare masura la construirea bunavointei si a unei atmosfere de compromis. Pe de alta parte, este important ca partenerul tau sa-ti recunoasca dorintele iar tu sa le expui clar. Daruirea constanta altora in detrimentul propriilor nevoi nu va face decat sa creeze resentimente si furie.
Nu face din „a castiga” obiectivul tau
Daca abordezi partenerul tau cu atitudinea ca lucrurile trebuie sa fie in felul tau sau deloc va fi dificil sa ajungi la un compromis. Uneori, aceasta atitudine provine din faptul ca nu ti-ai satisfacut nevoile in tinerete sau ar putea fi ani de resentimente acumulate in relatie. Este in regula sa ai convingeri puternice despre ceva, dar si partenerul tau merita sa fie auzit. Fii respectuos fata de cealalta persoana si punctul acestuia de vedere.
Rezolvati cu respect conflictul
Conflictul este inevitabil in orice relatie, dar pentru a mentine o relatie puternica, ambii oameni trebuie sa simta ca au fost auziti. Scopul nu este de a castiga, ci de a mentine si intari relatia.
Asigurati-va ca luptati corect. Pastrati atentia asupra problemei si respectati cealalta persoana. Nu porniti certuri pentru lucruri care nu pot fi schimbate.
Nu ataca pe cineva direct, ci foloseste afirmatiile „eu” pentru a comunica cum te simti. De exemplu, in loc sa spui „Ma faci sa ma simt rau”, incearca „Ma simt rau cand faci asta”.
Nu aduce vechi argumente si certuri in conflictul prezent. In loc sa te uiti la conflictele din trecut si sa dai vina pe ele, concentreaza-te pe ceea ce poti face aici si acum pentru a rezolva problema pe care o aveti.
Fii dispus sa ierti. Rezolvarea conflictului este imposibila daca nu vrei sau nu poti sa-i ierti pe celalalt.
Daca temperamentul se aprinde, ia o pauza. Luati cateva minute pauza pentru a va elibera de stres si pentru a va calma inainte de a spune sau a face ceva ce veti regreta. Amintiti-va intotdeauna ca va certati cu persoana iubita.
Cateodata trebuie sa renuntati la anumite lucruri. Daca nu puteti ajunge la un acord, acceptati sa nu fiti de acord. Este nevoie de doi oameni pentru a continua o cearta. Daca un conflict nu duce nicaieri, poti alege sa renunti si sa mergi mai departe.
Sfat 5: Fii pregatit pentru suisuri si coborasuri
Este important sa recunoastem ca exista suisuri si coborasuri in fiecare relatie. Nu vei fi mereu “pe val”. Uneori, un partener se poate lupta cu o problema care il streseaza, cum ar fi moartea unui membru apropiat al familiei. Alte evenimente, cum ar fi pierderea locului de munca sau probleme grave de sanatate, pot afecta ambii parteneri si pot face dificila relationarea unul cu celalalt. S-ar putea sa aveti idei diferite despre gestionarea finantelor sau cresterea copiilor.
Oamenii fac fata stresului in mod diferit, iar neintelegerile se pot transforma rapid in frustrare si furie.
Nu-ti arunca problemele pe partenerul tau. Stresul si presiunea cotidiana ne pot face sa “explodam”. Daca te confrunti cu mult stres, s-ar putea sa para mai usor sa dai vina pe partenerul tau. Initial ar putea sa para o eliberare, dar incet-incet aceste explozii comportamentale va vor otravi relatia. Gasiti alte modalitati mai sanatoase de a va gestiona stresul, furia si frustrarea.
Incercarea de a forta o solutie poate cauza si mai multe probleme. Fiecare persoana lucreaza cu problemele in felul sau. Amintiti-va ca sunteti o echipa. Va puteti ajuta sa treceti prin momentele dificile.
Priviti inapoi la primele etape ale relatiei voastre. Impartasiti momentele care v-au unit, examinati momentul in care ceva s-a rupt in relatia voastra si decideti cum puteti lucra impreuna pentru a reaprinde acea experienta de indragostire.
Fiti deschisi la schimbare. Schimbarea este inevitabila in viata si se va intampla indiferent daca o accepti sau daca te lupti cu ea. Flexibilitatea este esentiala pentru a va adapta la schimbarea care are loc mereu in orice relatie si va permite sa cresteti impreuna atat in momentele bune, cat si in cele rele.
Daca aveti nevoie de ajutor pentru relatia voastra, apelati la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Uneori, problemele dintr-o relatie pot parea prea complexe sau coplesitoare pentru a le gestiona singuri. Terapia de cuplu va poate fi de mare ajutor. Va asteptam la cabinet si in scurt timp veti vedea cum situatia voastra se imbunatateste.