Depresia Simptome – cum se comporta depresivii?

Depresia simptome

Depresia Simptome

Depresia Simptome – de cele mai multe ori simptomele depresiei sunt inselatoare si provoaca confuzie.

Pacientul are simptome destul de greu de identificat pentru ca depresia se instaleaza treptat cel mai adesea dupa un episod astenic. Isi pierde interesul pentru activitatile curente, se simte obosit, nu are energie si nu mai poate face acele lucruri pe care pana atunci le facea. Tocmai aceasta astenie il face sa mearga la medic. Insa confunda cauzele si nu ajunge la un psihiatru ci cel mai probabil la medicul de familie. Depresia impiedica pacientul sa se concentreze si capata treptat o viziune negativa asupra lumii si asupra lucrurilor care urmeaza sa i se intample. Pofta de mancare si numarul de ore de somn variaza periculos si astfel depresia se impleteste cu alte afectiuni (privarea de somn, dezechilibre hormonale, etc.). Sunt si situatii severe in care pacientul se autovatameaza sau ajunge la tentative de suicid.  

Simptomele depresiei mascate

Este posibil ca pe durata depresiei pacientul sa acuze dureri de cap, ameteli, anxietate, disconfort gastrointestinal, disconfort general si din aceste motive sa ajunga sa consulte tot felul de specialisti care sa nu-l poata ajuta concret. Pentru ca problema nu este de natura somatica. Tinerii pot avea comportamente surprinzatoare in episoadele depresive: iritabilitate, nervozitate – in loc de tristete. Astfel familiile nu stiu exact ce se intampla cu ei si nici unde sa ceara ajutor. Pun toate aceste situatii pe seama stresului, oboselii sau pe seama proastei cresteri si a diferentelor dintre generatii. Nici macar anturajul tinerilor nu poate sesiza daca este o problema reala sau doar ceva pasager.

Diagnosticul depresiei

Pentru ca situatia e complexa diagnosticul depresiei nu se pune decat de catre un psihiatru in baza unui interviu clinic. Sunt mai multe tipuri de scale de diagnosticare si de chestionare din care rezulta situatia particulara a fiecarui pacient depresiv. Unele depresii sunt minore, altele sunt doar tulburari de adaptare sau distimie. In functie de diagnosticul pus de specialist se administreaza si tratamentul medicamentos sau terapeutic necesar.