8 simptome care indica un singur vinovat – Insomnia!

simptome

La cat de raspandite sunt carentele de somn si odihna, nici nu ne mai miram ca multi ajung la insomnie. Banuiesti ca ai suferi si tu de aceasta boala dar ai nevoie de o certitudine? Sunt cateva simptome asociate cu ea, care iti permit o identificare destul de exacta. Iata-le!

Simptome care se reflecta in starea de spirit

  • Esti iritat fara motiv. Atunci cand exista un motiv intemeiat de iritare, e de inteles si reactia pe care o avem. Dar cand nu exista unul pe care sa-l identifici si rezulta zile complet tulburate si ineficiente, atunci e vorba de insomnie.
  • Orice lucru mic devine sursa de anxietate. Atunci cand esti obosit, cu carenta mare la capitolul somn, faci din tantar armasar. Devine usor sa exagerezi in reactiile tale.
  • Ai performante reduse la munca. Te surprinde ca seful ti-a spus ca nu mai lucrezi la fel? Ai pornirea de a-i spune “dar eu nu lucrez la fel ca si inainte…”? S-ar putea ca seful sa fie obiectiv si tu sa nu vezi ca desi faci aceleasi eforturi, eficienta rezultata nu mai e aceeasi.
  • Nu te poti concentra. E explicabil sa avem si momente mai slabe la capitolul concentrare, dar cand devin repetitive reprezinta un semn al insomniei.

Simptome legate de somn

  • Esti somnolent peste zi sau chiar adormi fara sa-ti doresti. Se mai intampla sa fim somnolenti dimineata. Dar daca starea se prelungeste pana dupa pranz, atunci e o problema. Daca adormi “ca lovit in cap cu bata ” si cand te trezesti nu mai stii ce e cu tine si in ce zi te afli… atunci insomnia a devenit cronica. Ia masuri imediat!
  • Adormi greu si te trezesti des. Daca te asezi in pat si dupa o jumatate de ora inca te rasucesti si te asezi, nu e chiar in regula. Iar daca te mai trezesti si de cateva ori pe noapte cu ce te mai alegi din noaptea ta de somn si odihna? Nu se poate spune ca dormi, de fapt.

Alte simptome

  • Te simti obosit. Cateodata sunt motive intemeiate, dar daca acestea lipsesc si totusi starea generala e una de oboseala inexplicabila (“n-am carat pietre de moara”), e vorba de insomnie.
  • Cazi frecvent. Nu e deloc amuzant sa nu te mai poti tine pe picioare si orice denivelare sau scara sa te aduca la orizontala. Esti obosit. Foarte obosit. Ia-ti concediu degraba ca sa recuperezi pana nu te imbolnavesti foarte grav.

 

Daca te-ai recunoscut macar in 2-3 simptome inseamna ca merita sa consulti un specialist de la care sa primesti tratamentul adecvat. Nu mai amana, pentru ca e vorba de sanatatea ta. Si TU meriti toata atentia.