Simptome fizice care demonstreaza ca depresia nu e doar „in capul tau”
De multe ori nu asociem depresia cu durerea fizica, dar cercetarile arata ca aceasta boala mintala poate rani cu adevarat.
Depresia doare. Si, desi adesea asociem aceasta boala mentala cu durerea emotionala, cum ar fi tristetea, plansul si sentimentele de lipsa de speranta, cercetarile recente arata ca depresia se poate manifesta si ca durere fizica.
Deși nu ne gandim adesea la depresie ca la durere fizica, unele culturi o fac – in special cele in care este „tabu” sa se vorbeasca deschis despre sanatatea mintala.
De exemplu, in culturile chineze si coreene, depresia este considerata un mit. Deci, pacientii, nestiind ca durerea fizica poate fi un semn de suferinta psihologica, merg la medici pentru a-și trata simptomele fizice in loc sa descrie depresia.
Dar aceste simptome fizice sunt la fel de importante ca cele emotionale.
In primul rand, este o modalitate excelenta de a tine sub control corpul și mintea. Simptomele fizice pot semnala cand o perioada depresiva este pe cale sa inceapa sau pot indica daca este posibil sa aveti sau nu depresie.
Pe de alta parte, simptomele fizice demonstreaza ca depresia este, de fapt, foarte reala și poate fi in detrimentul bunastarii noastre generale.
Iata sapte dintre cele mai frecvente simptome fizice ale depresiei:
-
Oboseala sau energie scazuta
Oboseala este un simptom comun al depresiei. Ocazional, toti experimentam niveluri mai scazute de energie si ne putem simti lenesi dimineata, sperand sa ramanem in pat si sa ne uitam la televizor in loc sa mergem la munca.
Desi credem adesea ca epuizarea provine din stres, depresia poate provoca si oboseala. Cu toate acestea, spre deosebire de oboseala de zi cu zi, oboseala legata de depresie poate provoca, de asemenea, probleme de concentrare, sentimente de iritabilitate si apatie.
Specialistii subliniaza faptul ca persoanele deprimate experimenteaza adesea un somn nerecuperator, ceea ce inseamna ca se simt lenesi chiar si dupa o noapte de odihna completa.
Cu toate acestea, deoarece multe boli fizice, cum ar fi infectiile si virusii, pot provoca, de asemenea, oboseala, poate fi dificil sa discernem daca epuizarea este sau nu legata de depresie.
Desi oboseala de zi cu zi este un semn al acestei boli mintale, alte simptome precum tristetea, senzatia de lipsa de speranta și anhedonia (lipsa de placere in activitatile de zi cu zi) pot fi prezente si atunci cand esti deprimat.
-
Scaderea tolerantei la durere
Simti vreodata ca nervii iti ard si totusi nu gasesti niciun motiv fizic pentru durerea ta? Dupa cum se dovedeste, depresia si durerea coexista adesea.
Un studiu din 2015 a aratat o corelatie intre persoanele cu depresie si toleranta scazuta la durere, in timp ce un alt studiu din 2010 a aratat ca durerea are un impact mai mare asupra persoanelor care sunt deprimate.
Aceste doua simptome nu au o relatie clara cauza-efect, dar este important sa le evaluati impreuna, mai ales daca medicul dumneavoastra va recomanda medicamente.
Unele cercetari sugereaza ca utilizarea antidepresivelor nu numai ca poate ajuta la ameliorarea depresiei, ci poate actiona si ca un analgezic, care combate durerea.
-
Dureri de spate sau dureri musculare
S-ar putea sa te simti bine dimineata, dar odata ce esti la serviciu sau la scoala, spatele incepe sa te doara. Poate fi stres sau depresie. Desi durerile de spate sunt adesea asociate cu o postura defectuoasa sau cu leziuni, ele pot fi simptome ale suferintei psihologice.
Un studiu din 2017 a gasit o asociere directa intre depresie și dureri de spate.
Psihologii sii psihiatrii au crezut de mult ca problemele emotionale pot provoca dureri si dureri cronice, dar este inca cercetata legatura dintre depresie si raspunsul inflamator al organismului.
Studiile mai noi sugereaza ca inflamatia din corp poate avea legatura cu neurocircuitele din creier. Se crede ca inflamatia poate intrerupe semnalele creierului si, prin urmare, poate avea un rol in depresie si in modul in care o tratam.
In concluzie
E indicat ca atunci cand aveti dureri constante si va simtiti obositi sa faceti investigatii medicale. E posibil sa fie o afectiune fizica dar poate fi vorba si de depresie. Pentru aceasta din urma va putem oferi sedinte de psihoterapie scurta strategica. Acestea va ajuta sa va recuperati din boala, sa stiti sa luptati cu ea si sa duceti viata pe care o doriti.