Simptomele atacului de panica. Repere in diagnosticarea acestei boli

simptomele

Simptomele atacului de panica nu sunt mereu limpezi. Daca diagnosticul se pune in graba, e posibil sa fie si gresit. Exista manifestari ale panicii care seamana foarte mult cu atacul de cord sau cu alte probleme cardiace. Acestea sunt afectiunile care trebuie eliminate inainte de diagnosticarea si tratarea panicii. Pacientul are un ritm cardiac ridicat, transpira, este epuizat, cuprins de frica si nervos. Atunci cand atacul de panica este recurent se asociaza cu anumite gesturi repetitive. Ele apar adesea inainte ca atacul sa se produca si pot fi de ajutor atat pacientului cat si terapeutului. Se poate preveni astfel starea acuta de panica.  

 

Simptomele atacului de panica si

confruntarea cu propriul cosmar

Atacul de panica este o experienta terifianta care apare deodata. Adesea dureaza doar cateva minute dar ceea ce simte persoana cu atac de panica este greu de imaginat. De aceea exista trauma la nivel emotional din care acesta trebuie recuperat. Ca termen de comparatie este folosit adesea cosmarul: o confruntare cu cele mai intense temeri pe care le ai. Pot fi motive intemeiate de care sa te temi, dar pot fi si lucruri de care iti aduci aminte doar in subconstient – nu ai niste repere concrete. Persoanele cu sensibilitate la aceasta afectiune ajung sa se confrunte cu atacul de panica si daca trec printr-o perioada mai stresanta, fara sa existe in viata lor o problema grava.

 

Cere ajutor inainte ca lucrurile sa se complice

Pericolul real in caz de atac de panica este ca un astfel de episod se poate petrece oricand, oriunde. Nu e nevoie de o cauza ca sa se declanseze. Poti sa suferi un atac de panica pana si in somn. Dupa o perioada de timp in care cineva sufera mai multe atacuri de panica, ajunge sa-i fie frica de recurenta lor. Adica apare o frica suplimentara care afecteaza serios calitatea vietii pacientului. E posibil ca unii sa refuze sa paraseasca locuinta de teama unui atac. Poate ajunge treptat sa se confrunte cu alte probleme si mai serioase (agorafobie, privarea de somn, teama de socializare, etc).

De aceea e necesar sa ai o reactie rapida in privinta recuperarii: sa-ti doresti sa scapi de atacul de panica, sa intelegi care sunt cauzele specifice pentru care te panichezi si sa ceri ajutor cat mai curand.