Simptomele stresului post-traumatic. Cum iti dai seama ca de asta suferi?
Stresul posttraumatic este reactia anxioasa personalizata a fiecarei persoane la un eveniment in care a fost implicata, direct sau indirect. Simptomele se pot manifesta chiar si la mult timp dupa ce s-a petrecut evenimentul traumatizant. In aceasta consta de fapt dificultatea diagnosticarii bolii. Stresul posttraumatic afecteaza toate aspectele vietii pacientului: viata de familie, cea profesionala si sociala. Deci nu este un lucru care poate fi neglijat.
Simptomele
In randurile de mai jos analizam pe scurt simptomele si clasificarea lor asa incat sa iti fie mai usor sa identifici eventuale semnale de alarma in ceea ce te priveste si sa incepi tratamentul tulburarii tale anxioase. Unele simptome sunt intruzive, perturba totul in viata unei persoane. Altele sunt de evitare, pentru ca persoana nu mai are capacitatea de a se confrunta cu anumite situatii si atunci prefera sa le evite. Alte simptome tin de hiperactivitate.
- Simptomele intruzive: pacientul rememoreaza evenimentul traumatizant, revine la el in mod repetat si se comporta ca si cum acesta s-ar petrece din nou. Are nopti sa cosmar, este stresat si tulburat.
- Simptomele de evitare: pacientul se retrage din activitatile cotidiene si nu prezinta interes pentru acestea. Traieste un soi de amotire emotionala, se invinovateste, este ingrijorat si depresiv. Nu mai stie ce anume ii place si evita sa se confrunte cu orice are legatura cu trauma suferita.
- Simptomele de hiperactivitate: pacientul este furios si nervos, nu se poate concentra, nu doarme cum ar trebui si este intr-o constanta stare de vigilenta.
Traume uitate cu consecinte in prezent
E posibil sa te recunosti in aceste descrieri fara sa-ti amintesti vreun eveniment traumatizant din viata ta. Uneori uitam traumele in mod concret, dar consecintele continuam sa le suportam. Daca vrei sa stii exact ce se petrece cu tine rezerva o sedinta la psihoterapeut. Acesta te va ajuta sa intelegi ce se intampla cu tine, de ce si ce ai de facut asa incat sa depasesti situatia si sa duci o viata echilibrata. E foarte important sa nu neglijezi aceste simptome pentru ca ele se pot adanci treptat. Cu cat incepi terapia mai repede, cu atat recuperarea ta dureaza mai putin si este mai eficienta.