Simptomele tulburarii bipolare. Cum se manifesta aceasta boala
Dupa cum stii din materialele anterioare, tulburarea bipolara are 3 stari: depresie, manie, stare mixta. Fiecarei dintre aceste stari ii sunt asociate simptomele care permit recunoasterea bolii. Insa numai in cazul analizei facute de catre un specialist.
Simptomele episodului depresiv
Persoana afectata are stari de tristete, apatie si neputinta alternand cu frica fara motiv, nu simte placere, e agitata si iritata. Din punct de vedere energetic simte o stare asemanatoare oboselii cronice. Are un comportament negativist, pesimist si de invinovatire. Lucrurile care in trecut ii ofereau placere acum nu mai prezinta interes. Sufera din cauza unei distorsiuni de gandire – lucruri cotidiene sunt reinterpretate intr-un mod tendentios. Exagereaza starea medicala pe care o are, nu se simte acceptata de societate, este deziluzionata si viitorul ii pare sumbru.
Somatizarea depresiei
Atunci cand depresia se agraveaza se ajunge la somatizare. Adica aceasta nu mai este doar o stare emotionala, interioara, persoana afectata simte tulburari trupesti. Cel mai des ea se confrunta cu tulburari de somn (insomnie, se trezeste obosita, nu reuseste sa adoarma la loc daca s-a trezit peste noapte). Sufera si de tulburari alimentare din cauza carora nu mai simte gustul alimentelor, mananca mai mult sau mai putin decat inainte motiv pentru care poate sa se ingrase sau sa slabeasca. Se concentreaza greu, memoreaza putin, este apatica si inactiva. Libidoul scade si el, iar daca persoana cu tulburare bipolara este familista ajunge si la probleme de natura sexuala. Depersonalizarea e o stare confunza si ciudata pe care o experimenteaza persoana cu tulburare bipolara, de parca ceea ce i se intampla nu e adevarat sau e doar spectatoare in propria viata.
Simptomele episodului de manie sau hipomanie
Persoana cu tulburare bipolara aflata in perioada maniacala pare sa aiba un comportament opus celui pe care l-a avut in perioada depresiva. Este energica, hipeactiva, se implica in mai multe proiecte deodata, isi asuma riscuri mari, este deranjanta, usor de distras, mananca mult, vorbeste repede, este inadecvata si risipitoare. Nu isi da seama ca acest comportament ii supara pe cei din jur, ba dimpotriva, se crede originala si valoroasa. Unele trasaturi pot trece ca fiind lipsa de educatie, tact, etc. insa daca sunt privite in comparatie cu perioada depresiva ofera un tablou clinic al simptomelor aferente tulburarii bipolare.
Starea mixta
Este posibil ca persoana cu tulburare bipolara sa experimenteze si aceasta stare mixta confunza in care se intalnesc atat simptome depresive cat si cele maniacale. Alternarea lor are loc la intervale foarte scurte. Aceasta stare este diferita de personalitatea ciclotimica pe care o poate avea unele persoane (cele care isi schimba mereu parerile). Starea mixta reprezinta o perioada a tulburarii bipolare.
Asadar, daca recunosti in simptomele de mai sus comportamentul propriu sau al cuiva drag, nu trebuie sa te impacientezi. Diagnosticul nu ti-l poti pune singur, pentru asta ai nevoie de un specialist. Vom reveni in curand cu detalii despre diagnostic si tratament in cazul acestei afectiuni.