Simptomele tulburarii de personalitate borderline

Simptomele tulburarii de personalitate borderline includ: un model repetat de instabilitate in relatii, eforturi de a evita abandonul, tulburari de identitate, impulsivitate, instabilitate emotionala si sentimente cronice de goliciune, printre altele.

Principala caracteristica a tulburarii de personalitate borderline este un model de instabilitate in relatiile interpersonale, imagine de sine si emotii. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot fi foarte impulsive si pot demonstra comportamente auto-vatamatoare (de exemplu, comportamente sexuale riscante, taierea pielii pana la sangerare sau tentative de suicid).

Tulburarea de personalitate borderline apare la majoritatea oamenilor pana la varsta adulta timpurie (pana la varsta de 20 de ani). O persoana cu aceasta afectiune a experimentat ani de zile un model instabil de interactiune cu ceilalti. Acest tip de comportament este de obicei strans legat de imaginea de sine a persoanei si de interactiunile sociale timpurii cu prietenii si familia. Modelul de comportament este prezent intr-o varietate de contexte si este adesea insotit de o labilitate a emotiilor si sentimentelor persoanei in cauza.

Sensibilitate excesiva

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline sunt de obicei mai sensibile decat majoritatea oamenilor la circumstantele cotidiene de viata. Perceptia unei separatii sau respingeri iminente sau pierderea structurii externe poate duce la schimbari profunde ale imaginii de sine, afectare, cognitie si comportament.

Ei se confrunta cu temeri intense de abandon si furie necorespunzatoare, chiar si atunci cand se confrunta cu o separare realista limitata de timp sau cand exista schimbari inevitabile ale planurilor. Aceste temeri de abandon sunt legate de o intoleranta de a fi singuri si de nevoia de a avea alti oameni cu ei. Relatiile si emotiile persoanei pot fi uneori vazute de altii sau caracterizate ca fiind superficiale. Tulburarea de personalitate este un model de durata al experientei si comportamentului interior care se abate de la norma culturii individului. Pentru ca o tulburare de personalitate sa poata fi diagnosticata, modelul de comportament trebuie vazut in doua sau mai multe dintre urmatoarele domenii: cognitie (gandire); afectare (sentiment); functionare interpersonala; sau controlul impulsurilor.

In tulburarile de personalitate, acest tip de comportament durabil este inflexibil si omniprezent intr-o gama larga de situatii personale si sociale. In mod obisnuit, duce la suferinta sau depreciere semnificativa in activitati sociale, de munca sau in alte domenii de functionare. Modelul este stabil si de lunga durata, iar debutul sau poate fi urmarit pana la varsta adulta timpurie sau adolescenta.

Simptomele tulburarii de personalitate borderline

O persoana cu aceasta tulburare va prezenta comportamente impulsive si va avea majoritatea urmatoarelor simptome:

  • Eforturi frenetice pentru a evita abandonul, indiferent daca abandonul este real sau imaginar
  • Un model de relatii interpersonale instabile si intense caracterizate prin alternarea intre extremele idealizarii si devalorizarii
  • Perturbarea identitatii, cum ar fi o imagine de sine instabila si persistenta 
  • Impulsivitate in cel putin doua domenii care pot fi daunatoare (de exemplu, cheltuieli, sex, abuz de substante, conducere nechibzuita, chefuri)
  • Comportament suicid recurent, gesturi sau amenintari sau comportament de auto-mutilare
  • Instabilitate emotionala datorata reactivitatii semnificative a starii de spirit (de exemplu, disforie episodica intensa, iritabilitate sau anxietate; de obicei dureaza cateva ore sau cateva zile)
  • Sentimente cronice de goliciune
  • Furie necorespunzatoare sau dificultatea de a controla furia  
  • Ganduri paranoice tranzitorii, legate de stres sau simptome disociative severe

Deoarece tulburarile de personalitate descriu modele de comportament de lunga durata, acestea sunt cel mai adesea diagnosticate la varsta adulta. Este neobisnuit sa fie diagnosticata in copilarie sau adolescenta, deoarece un copil sau adolescent este in continua dezvoltare, schimbare de personalitate si maturizare. Cu toate acestea, daca este diagnosticat la un copil sau adolescent, trasaturile trebuie sa fie prezente cel putin 1 an. Tulburarea de personalitate borderline este mai raspandita la femei (75%). Se crede ca aceasta tulburare afecteaza intre 1,6 si 5,9 % din populatie. La fel ca majoritatea tulburarilor de personalitate si tulburarea de personalitate borderline va scadea in intensitate odata cu varsta.

Detalii despre simptomele tulburarii de personalitate borderline

Eforturi frenetice pentru a evita abandonul real sau imaginar

Perceptia unei separatii sau respingeri iminente poate duce la schimbari profunde in imaginea de sine, emotii, gandire si comportament. Cineva cu tulburare de personalitate borderline va fi foarte sensibil la lucrurile care se intampla in jurul sau. Ei sau ele experimenteaza temeri intense de abandon si furie necorespunzatoare, chiar si atunci cand se confrunta cu o separare realista sau cand exista schimbari inevitabile in planuri. De exemplu, pot fi foarte suparati pe cineva pentru ca intarzie cateva minute la o intalnire sau daca trebuie sa o anuleze. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot crede ca aceste persoane sunt „rele”. Aceste temeri de abandon sunt legate de o intoleranta de a fi singuri si de nevoia de a avea alti oameni cu ei. Eforturile lor frenetice de a evita abandonul pot include actiuni impulsive, cum ar fi comportamentele de auto-mutilare sau suicid.

Relatii instabile si intense

Persoanele cu tulburare borderline pot idealiza ingrijitorii sau iubitii potentiali la prima sau a doua intalnire, cer sa petreaca mult timp impreuna si sa impartaseasca cele mai intime detalii la inceputul unei relatii. Cu toate acestea, ei pot trece rapid de la idealizarea acestor persoane la devalorizarea lor, simtind ca celeilalte persoane nu ii pasa suficient, nu da suficient, nu este suficient de „acolo”. Acesti indivizi pot empatiza cu alti oameni dar cu asteptarea ca aceste persoane „vor fi acolo” pentru a raspunde propriilor nevoi la cerere. Acesti indivizi sunt predispusi la schimbari bruste si dramatice in viziunea celorlalti, care pot fi in mod alternativ vazuti ca sprijin benefic sau ca niste pedepse crude. 

Perturbarea identitatii

Exista schimbari bruste si dramatice ale imaginii de sine, caracterizate prin schimbarea obiectivelor, valorilor si aspiratiilor vocationale. Pot exista schimbari bruste in opinii si planuri despre cariera, identitate sexuala, valori si tipuri de prieteni. Acesti indivizi se pot schimba brusc de la rolul unui solicitant nevoias pentru ajutor la un razbunator al maltratarii din trecut. Desi de obicei au o imagine de sine rea sau foarte rea, persoanele cu tulburari de personalitate borderline pot avea uneori sentimente pentru persoane care nu exista. Astfel de experiente apar, de obicei, in situatii in care individul simte lipsa unei relatii semnificative, pentru incurajare si sustinere. Acesti indivizi pot prezenta o performanta mai slaba la munca sau de scoala.

Cere ajutor de specialitate

Pentru ca tulburarea borderline este destul de evidenta, pesoanele care sufera din cauza ei au si un diagnostic oficial. Ar trebui sa urmeze un tratament dar adesea nu o fac daca nu este o persoana alaturi de ele care sa se ocupe de acest aspect. Daca aveti pe cineva drag cu aceasta boala, supravegheati-l atent si cereti ajutor medical de cate ori este necesar. 

Psihoterapia scurta strategica este o parte importanta a tratamentului pe care persoanele afectate psihic ar trebui sa-l urmeze asa incat sa se recupereze, sa se vindece de boala pe care o au. Este o psihoterapie rapida, concentrata pe solutii care ajuta pacientul in stuatia curenta dar si pe viitor. Merita sa o folositi atunci cand aveti nevoie de ajutor.