Somn prelungit in weekend. Bun si rau in acelasi timp

Ti-ai propus sa dormi mai mult in weekend? Ai avut o saptamana grea cu multe lipsuri la capitolul odihna si somn? Daca asta ti se intampla doar ocazional, e o idee buna sa mai recuperezi in weekend cand ai mai mult timp pentru tine. Dar, nu e o solutie de lunga durata. Hai sa vezi de ce.

Creierul privat de somn

Specialistii in problemele somnulu spun de multa vreme ca un somn normal, de noapte, se intinde pe 7-9 ore. Orice somn de noapte mai scurt de 6 ore inseamna vulnerabilitate la probleme de sanatate. Este afectat metabolismul, functionarea sistemului cardiovascular, persoana nu se mai poate concentra la fel de bine si are schimbari de dispozitie. Persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte o perioada mai indelungata incep sa aiba probleme de atentie, chiar si lucrurile cele mai banale.

Somnul suplimentar de weekend. O solutie temporara

Un studiu recent facut in Suedia arata ca persoanele care dorm in mod obisnuit 5-6 ore pe noapte sunt expuse la moarte prematura in comparatie cu cele care dorm 7-8 ore. Asta ne face sa credem ca atunci cand creierul este privat de somn se poate recupera cat de cat si prin somnul suplimentar de weekend. E ca atunci cand alergi la maraton dar ai si un moment in care poti sa rasufli. Acel moment de respiro e important, dar tu trebuie sa ai putere sa continui alergarea. Ei bine, asta presupune sa-ti faci o rutina de somn si odihna cat mai aproape cu putinta de necesitatile organsmului tau. Poate ca faci parte dintre aceia care se satura cu 7 ore de somn. Poate iti trebuie 9 sau 6.30. Trebuie sa afli care iti este necesarul si sa furnizezi zi de zi si noapte de noapte ceea ce ii trebuie organismului tau. Orice abatere pe termen lung inseamna boala. Si sigur nu vrei asta.

Specialistii avertizeaza ca daca apelezi des la somnul de weekend risti sa-ti dai peste cap ceasul biologic.

Solutia cea mai buna

Cea mai buna solutie este sa-ti faci o rutina a somnului si sa te tii de ea. Nimic nu se compara cu odihna constanta, mereu la aceleasi ore. Organismul nu mai intra in panica, nu-si mai tulbura procesele interne. Esti sanatos si odihnit, alert si eficient. Daca pana acum n-ai avut o astfel de rutina, o sa fie mai greu la inceput. Dar persevereaza! Este cheia sanatatii si a odihnei tale. Cheia unei vieti echilibrate, asa cum ne dorim cu totii.