Sporturile de echipa reduc riscul depresiei la copii


Anii adolescentei pot fi duri pentru multi copii. Trupurile lor se schimba, hormonii isi fac de cap, iar anxietatea si depresia pot fi parte a existentei lor. De fapt, un studiu din 2016 din revista Pediatrics a constatat o crestere cu 37% a numarului de adolescenti care au experimentat episoade depresive majore in ultimul deceniu. Multi dintre acesti copii nu primesc niciodata ajutorul necesar. Institutele de specialitate au raportat ca 60% dintre copiii cu depresie se afla in aceasta situatie. Acestea sunt cifre sumbre pentru orice parinte.

Fiti la curent cu cercetarile!

Cercetari recente au constatat ca implicarea in sporturile de echipa a fost corelata cu un volum hipocampal mai mare (zona a creierului responsabila de procesarea memoriei pe termen lung si a raspunsurilor emotionale) atat la baieti cat si la fete.

Acest lucru este important deoarece si depresia adultilor a fost legata de hipocampus, conform altor studii. Ultimele cercetari cu privire la copii au constatat o reducere a ratelor de depresie in randul baietilor cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani care au fost implicati in sporturile de echipa.

“Sporturile de echipa ofera o activitate regulata, despre care se stie ca are efecte benefice asupra memoriei, cunoasterii si starii de spirit”, a declarat Dr. Cynthia LaBella, presedinte al Academiei Americane de Pediatrie. “Sportul de echipa ofera copiilor posibilitatea de a-si face prieteni, au un scop, apartenenta si realizari. Acestia sunt factori de protectie impotriva depresiei” a explicat LaBella.

Sportul de echipa pare a fi cheia

Studiul a implicat 4191 de copii intre 9 si 11 ani si s-a bazat pe parinti pentru a raspunde la intrebari despre participarea copiilor lor la o varietate de activitati sportive si despre orice simptoma de depresie. Autorii studiului au recunoscut ca acest lucru ar putea fi datorita faptului ca sportul creste hipocampul si scade depresia. Adolescentii predispusi la depresie ar putea sa nu fie la fel de interesati sa participe la activitati sportive.

„Sportul de echipa incurajeaza in mod inerent dezvoltarea abilitatilor sociale de combatere emotionala si de autoreglementare, deoarece jucatorii trebuie sa urmeze si sa-si aminteasca regulile jocului, sa se miste si sa colaboreze cu colegii de echipa, sa construiasca incredere in acestia si sa experimenteze empatia lor in timpul victoriilor si a pierderilor” a spus Monica Jackman, terapeut ocupational

Scopurile echipei

Rezultatele studiului pot incuraja parintii sa caute mai multe activitati sportive pentru copiii lor. Cercetatorii mentioneaza ca beneficiile pozitive pe care le-au observat nu s-au extins la alte activitati precum arta, muzica, sportul individual ci doar la activitatile sportive de echipa. Pentru a se bucura de aceste beneficii ar trebui ca adolescentii sa participe la un sport de echipa, in care se combina cooperarea cu activitatea fizica.

LaBella a explicat ca „in sporturile individuale, cum ar fi inotul si golful, precum si cazul altor activitati non-sportive, cum ar fi arta, muzica, meseriile sau sahul, participantii se antreneaza si concureaza singuri. Astfel, beneficiile socializarii de la egal la egal sunt mult mai mici „. Cu toate acestea, ea incurajeaza parintii sa nu renunte complet la aceste activitati.

Ajutor pentru copii

Un alt rezultat interesant al studiului a fost ca, in timp ce volumul hipocampal crescut a fost detectat atat la baietii cat si la fetele care au jucat sporturi de echipa, doar baietii au aratat o reducere considerabila a ratelor de depresie. Autorii studiului au sustinut ca acest lucru se poate datora faptului ca baietii si fetele au presiuni diferite care contribuie la depresie sau reducerea ratei de depresie poate deveni mai evidenta la fete la varste ulterioare.

In epoca digitala de astazi, in care atat de multi copii folosesc media sociala si jocurile digitale pentru a interactiona intre ei, specialistii isi face griji ca acestia se lipsesc de oportunitatile de rezolvare a conflictelor. Copiii nu invata sa recunoasca indiciile sociale din viata reala, cum ar fi limbajul corpului, afectiunea si tonul emotional al vocii, asa cum ar trebui.

„Prin natura lor, sporturile de echipa si alte activitati de grup orientate spre scopuri sau structuri pot stimula comunicarea sociala, eficacitatea, cooperarea, integritatea si respectarea regulilor si obiectivelor grupului”, spun specialistii implicati in studiul amintit.

Cu alte cuvinte, daca ai un fiu de 9-11 ani care sufera de depresie chiar il poti ajuta implicandu-l in activitati sportive. E posibil sa functioneze si in cazul fetelor, dar este inca prea devreme pentru ca specialistii sa poata confirma acest lucru. Se cuvine o mentiune pentru parinti – atunci cand incurajati copiii sa faca sport puneti accent pe sanatate, cooperare si pe legarea unor prietenii sanatoase. Temperati pornirile copilaresti cu privire la competitie acerba si la victorie cu orice pret.