Strategii de gestionare a anxietatii

Exista o serie de strategii pe care le puteti incerca pentru a va gestiona anxietatea. Metodele eficiente nu sunt la fel pentru toata lumea si poate dura timp pentru a gasi strategiile care functioneaza cel mai bine pentru dvs. Dar amintiti-va, daca anxietatea dvs. se dovedeste dificil de gestionat, solicitati ajutor de la un profesionist. Psihoterapia scurta strategica va poate fi de un real folos si inca intr-un timp foarte scurt.

10 strategii de incercat

  1. Respiratie lenta. Cand esti nelinistit, respiratia devine mai rapida si mai slaba. Incercati sa incetiniti intentionat respiratia. Numarati pana la trei in timp ce inspirati lent – apoi numarati pana la trei in timp ce expirati lent.
  2. Relaxare musculara progresiva. Gasiti o locatie linistita. Inchideti ochii si incet incet relaxati-va fiecare grup de muschi de la picioare spre cap. Acest lucru poate ajuta la reducerea sentimentelor de tensiune musculara care adesea sunt provocate de anxietate.
  3. Ramaneti in momentul prezent. Anxietatea va poate face gandurile sa traiasca intr-un viitor teribil care nu s-a intamplat inca. Incercati sa va intoarceti in locul in care va aflati. Puneti-va ordine in ganduri. 
  4. Stil de viata sanatos. Mentinerea activa, alimentatia sanatoasa, iesirea in natura, petrecerea timpului cu familia si prietenii, reducerea stresului si hobby-urile sunt metode eficiente in reducerea anxietatii si imbunatatirea starii de bine.
  5. Faceti mici acte de vitejie. Evitarea a ceea ce te face anxios ofera o oarecare usurare pe termen scurt, dar te poate face mai nelinistit pe termen lung. Incercati sa abordati pe rand motivele care va provoaca anxietate. Combateti-va fricile rand pe rand ca sa intelegeti ca de foarte multe ori deveniti anxiosi degeaba. 
  6. Discutii cu sine. Anxietatea va poate face sa supraestimati pericolul intr-o situatie si sa va subestimati capacitatea de a face fata. Incercati sa va ganditi la interpretari diferite pentru o situatie care va supara, mai degraba decat sa sariti la cel mai rau caz.  
  7. Planificati timpul de ingrijorare. Este greu sa incetezi sa iti faci griji in intregime, asa ca pune deoparte ceva timp pentru asta. Chiar si 10 minute in fiecare seara pentru a le scrie poate ajuta la oprirea grijilor.
  8. Cunoasteti-va anxietatea. Pastrati un jurnal cu tot ce vi se intampla, bine si rau deopotriva. Gasiti tiparele si planificati-va saptamana – sau ziua – pentru a va gestiona proactiv anxietatea.
  9. Invatati de la altii. Vorbind cu alte persoane care experimenteaza anxietate va veti simti mai putin singuri. Accesati forumurile online si grupurile de sprijin pentru a va conecta cu alte persoane cu probleme similare.
  10.  Fiti blanzi cu voi insiva. Nu sunteti slabi emotional. Nu sunteti inferiori. Aveti o boala care se numeste anxietate si care este tratabila si din care va puteti recupera 100%.

Daca ati incercat deja cateva din metodele mentionate mai sus si nu au avut efectul scontat, atunci cel mai bine este sa solicitati psihoterapie. Psihoterapia scurta strategica va ajuta sa va cunoasteti boala, sa o combateti si sa fiti echipati in caz ca revine pe viitor. Va poate sprijini asa incat sa va recuperati complet si sa nu fie necesar sa mergeti ani de zile la specialisti. In mai putin de 2 luni starea dvs. se poate schimba simtitor in bine. Apelati cu incredere la cabinetul nostru specializat.