Stresul afecteaza serios functionarea creierului

Rezultatele unui nou studiu de imagistica a creierului ofera raspuns la o mare intrebare despre cum stresul schimba creierul. Cercetatorii au descoperit ca stresul declanseaza o cascada chimica care schimba radical modul in care retelele creierului comunica intre ele. Stresul serveste unui scop important – ne pregateste pentru a reactiona la pericol. Orice lucru pe care creierul il considera amenintator declanseaza stimuli care indica retelelor neuronale o anumita functionare intr-o fractiune de secunda. Astfel luam decizii imediate pentru a supravietui amenintarii. Dar ce faciliteaza conectarea si comunicarea tuturor retelelor creierului?  

Inovatie in cercetarea anxietatii si a stresului

Cercetatorii au urmarit studiile anterioare efectuate pe soareci si au introdus la un moment dat un neurotransmitator  – noradrenalina (un produs chimic care inunda creierul in timpul stresului) – ca un facilitator probabil al conectivitatii creier-retea neuronala. Astfel au manipulat genetic creierul rozatoarelor pentru a permite controlul selectiv atunci cand noradrenalina a fost eliberata (nu este posibil in creierul uman). In timp ce controlau robinetul chimic, au scanat si creierul soarecilor pentru a vedea ce se intampla.

Eliberarea noradrenalinei „a reincarcat” creierele soarecilor, permitand o comunicare instantanee. Neurotransmitatorul nu a facilitat doar comunicarea, ci a restructurat conexiunile neuronale dincolo de asteptarile oricui. „Nu-mi venea sa cred ca vedem efecte atat de puternice”, a declarat Valerio Zerbi, unul dintre autorii studiului, specialist in imagistica cerebrala la Universitatea din Zurich.

Cercetatorii au descoperit cele mai puternice efecte redirectionate in zonele creierului responsabile de procesarea stimulilor senzoriali (auditiv si vizual, de exemplu), si in amigdala, epicentrul sistemului de raspuns la amenintare din creier.

Ce inseamna asta pentru noi?

Acest studiu ne ajuta sa intelegem cum stresul afecteaza functionarea creierului uman. Daca noradrenalina poate reface creierul uman, este posibil ca efectele pe termen lung ale stresului sa fie mai profunde decat ne-am dat seama pana acum. Cercetarile anterioare au legat noradrenalina de modificarile conectivitatii creierului, dar se pare ca au subestimat efectele ei, mai ales cand este vorba de amigdala, centrul tulburarilor de anxietate.

Aceasta cercetare deschide noi usi pentru o mai buna intelegere a modului in care stresul acut si cronic afecteaza creierul si ar putea indica noi moduri de deconstruire a conditiilor de anxietate, care acum sunt cele mai raspandite tulburari de sanatate mentala la nivel mondial. 

Daca ai citit aceste randuri probabil ca si tu esti afectat de anxietate si stres intr-o masura mai mare sau mai mica. Cere ajutor de specialitate inainte ca aceste probleme sa-ti dea viata peste cap. Prin psihoterapie scurta strategica te poti recupera complet si rapid, iar pe viitor vei fi pregatit sa combati boala – in caz ca mai revine. Nu mai amana, e vremea sa ai o viata de calitate, sa fii complet sanatos si fericit.