Depresia de la locul de munca. Stresul duce la depresie

Depresie

Statisticile spun ca 59% dintre angajati sufera de stres si depresie si ca nici angajatorii lor nu stau mai bine. Mediul economic este unul nesigur, cu multe schimbari care trebuie asimilate, mereu mai performant, care nu ia in calcul ca lucreaza cu oameni nu cu masini. Ba chiar uneori si masinile se strica! Cum de nu s-ar imbolnavi un om in situatii similare.

Haideti sa vedem care sunt cele 4 motive de stres care mai apoi duc la depresie si care sunt legate de locul de munca.

Activitatea care nu-ti place 

Sunt extrem de putini oameni care se duc la munca de placere sau cu placere. Cei mai multi se duc la munca pentru ca trebuie sa traiasca din ceva. Pentru ca au nevoie de bani. Desigur ca fiecare om are nevoi, dar daca munca nu reprezinta decat o sursa de bani, ajungi curand sa n-o mai faci nici bine si nici cu placere. De aici te poti alege fie cu boli provocate de stres, cu frustrari, cu neimpliniri, cu eventuale penalizari la munca sau cu rezultate nesatisfacatoare. Pentru ca o faci cel putin 8 ore pe zi, zi de zi, e musai sa-ti placa munca ta. Daca inca n-ai gasit ceva care sa-ti placa, poate n-ai cautat destul.

Asteptarile foarte mari din partea sefilor

Haideti sa recunoastem, orice sef are asteptari mari de la angajati si colaboratori pentru ca si de la ei se asteapta mult. Fiecare angajat, fiecare angajator trebuie sa dea permanent mai mult. Asta pune o presiune extraordinar de mare pe fiecare om in parte si ca s-o duci zi de zi, inseamna sa fii foarte stapan pe tine si foarte echilibrat in felul tau de vietuire. Altfel e doar o problema de timp pana cand cedezi. Fie iti iei concediu prelungit, fie schimbi munca, fie te imbolnavesti de boli provocate de stres, frica si oboseala. Depresia e doar una dintre ele la care esti predispus.

Programul de lucru

Acesta te poate imbolnavi mai mult decat activitatea si presiunea pentru performanta. Un program de zi mai mare de 8 ore, care se prelungeste frecvent inseamna ca iti consuma din timpul tau de odihna si iti macina sanatatea. Un program de noapte sau care periodic include si program de noapte iti da tot metabolismul peste cap. Iar de aici si pana la depresie sau alte boli psiho-somatice nu e decat un pas. Daca te resimti din cauza programului, schimba-l. Sau schimba locul de munca.

Salariul si starea de depresie

Acesta este mereu considerat prea mic de catre angajati si destul de bun de catre angajatori. Este o permanenta sursa de frustrare. Adevarul e ca cei mai multi nu stiu ce sa faca atunci cand au bani, nu-i consuma eficient. Iar unii angajaroti nu stiu sa-si recompenseze angajatii buni asa incat sa-i pastreze cat mai mult. Cum nu e o problema simpla si punctuala, cel mai probabil va continua sa fie o problema – frustrare, stres, cauza de imbolnavire.  

Aveai o vaga banuiala ca asa stau lucrurile nu-i asa? Dar schimbarile se fac cu dificultate si sunt solicitante. Activitatea poti s-o schimbi usor in primii ani de cariera, dar ce faci dupa 20 de ani? Nu mai e deloc usor s-o iei de la capat. Nivelul performantei va creste mereu, ce te faci atunci cand nu vei mai putea performa? E aceasta mai importanta decat sanatatea ta pe termen lung? Cum sa te descurci cu acelasi salariu cand toate preturile cresc sau cand nevoile tale personale cresc? Si cum sa te multumesti cu atat cand te consideri un bun profesionist?

Sunt o multime de intrebari care cauta raspuns. Dar mai mult decat atat, trebuie sa pui accentul pe sanatatea ta. Aceasta e cel mai greu de recuperat daca nu stii sa o intretii si sa o apreciezi. Daca te regasesti in sursele de depresie de mai sus, cere ajutorul unui specialist asa incat sa-ti devina clar ce ai de facut. Dupa care, n-ar fi rau sa stai de vorba cu un consilier de cariera care sa te ajute sa gasesti drumul profesional potrivit in hatisul peisajului economic actual.