Sunteti gata sa depasiti anxietatea sociala? Aceste 3 sfaturi va pot ajuta

Anxietatea sociala este o afectiune care va poate afecta viata in mod serios. Va impiedica sa aveti relatii sanatoase, echilibrate si constante cu cei din jur, sa aveti rezultate bune la scoala, la munca sau sa participati la evenimente sociale. Daca suferiti de aceasta boala, ar fi bine sa luati in considerare urmatoarele recomandari.

Exploreaza situatii specifice care declanseaza anxietatea

Anxietatea sociala nu apare in acelasi mod pentru toata lumea.

S-ar putea sa va simtiti nelinistiti in legatura cu felul in care va vor judeca cei din jur.  Dar ati putea sa va simtiti in mare parte bine fiind in preajma celorlalti – atat timp cat nu se asteapta sa va impartasiti gandurile sau sa vorbiti.

Identificarea lui de ce si cand va simtiti cel mai anxios va poate ajuta sa faceti primii pasi catre gasirea solutiilor la problema pe care o aveti.

Sfat: incepeti prin a enumera situatiile care provoaca cel mai mare disconfort, cele fata de care va simtiti complet incapabili sa le faceti fata. Ar putea include:

  • intervievarea pentru un nou loc de munca
  • intalnirea cu un profesor pentru a cere ajutor
  • Implicarea intr-o relatie amoroasa

Provoaca gandurile negative

Cel mai probabil petreceti mult timp gandindu-va la rezultatele potentiale negative ale acelor situatii sociale pe care tocmai le-ati enumerat.

S-ar putea sa va faceti griji:

  • Ca spuneti accidental ceva nepoliticos sau jignitor
  • Ca veti chema pe cineva cu un nume gresit
  • Ca va impiedicati sau varsati ceva pe voi
  • Ca radeti, stranutati sau tusiti la momentul nepotrivit
  • Ca veti arata simptome de anxietate sociala fata altor oameni

Aceste lucruri se intampla ocazional si cu siguranta pot provoca un disconfort pe termen scurt. Poate fi inspaimantator sa va imaginati intr-o situatie incomoda, dar incearcati sa tineti lucrurile in perspectiva.

Chiar daca faceti o mica gafa sociala, asta nu inseamna ca alte persoane se vor uita de la voi. De fapt, oamenii din jur s-ar putea sa-si aminteasca un moment in care s-au trezit intr-o pozitie similara si sa ofere in schimb empatie si compasiune. Legatura dintre experientele incomode din trecut v-ar putea ajuta chiar sa va faceti un nou prieten.

Cand incepeti sa va simtiti coplesiti de ganduri anxioase, incercati sa le provocati si sa le inlocuiti cu altele mai utile printr-o tehnica numita gandire realista. Puteti incerca acest lucru punandu-va cateva intrebari de baza despre scenariul care va ingrijoreaza si oferind raspunsuri oneste si echilibrate.

Aveti grija la tipurile mai subtile de evitare

Evitarea in totalitate a situatiilor sociale nu va ajuta la imbunatatirea anxietatii sociale. Dar e posibil sa recurgeti la tactici de evitare, sa aveti o participare superficiala. De exemplu:

  • La petreceri, ramaneti ocupati in bucatarie, spaland vase si pregatind mancare.
  • Cand va aflati intr-o conversatie, il incurajati pe celalalt sa vorbeasca despre el insusi.
  • Atunci cand sunteti intr-un grup, stati la margine, uitandu-va in jos la telefon, astfel incat nimeni sa nu va vorbeasca.

S-ar putea sa va simtiti mai in siguranta in randul multimii cand va prezentati fara sa va angajati cu adevarat in relationare, dar acest lucru nu va face niciun favor atunci cand vine vorba de depasirea anxietatii sociale. Este posibil ca oamenii sa nu va respinga, dar nu va pot cunoaste cu adevarat decat daca faceti cu adevarat un efort de interactiune.

Renuntarea la aceste tactici de abordare care nu sunt atat de utile va poate aduce o imbunatatire considerabila a starii personale.

In concluzie

Daca nu puteti sa va descurcati singuri, puteti cere oricand ajutor la cabinetul de terapie scurta strategica. Va punem la dispozitie sedinte la cabinet dar si online, solutii personalizate la problemele pe care le aveti si calea spre recuperare si o viata buna.