Tahilalia si Bradilalia. Trateaza logopedic aceste tulburari
Tahilalia si Bradilalia sunt doua dintre tulburarile de limbaj cu care se confrunta copiii si presupun dificultati de ritm si fluenta care ii impiedica sa transmita ceea ce vor sa transmita. Dar nu sunt doar atat.
Nu neglija tahilalia si bradilalia
Tahilalia se manifesta ca o vorbire exagerat de rapida pe fondul unei instabilitati emotionale. Copiii hiperactivi sunt predispusi la aceasta tulburare de vorbire, cei cu gandire confuza sau cu auz fonematic slab. In aceasta situatie terapia logopedica este obligatorie. Copilul trebuie sa invete sa vorbeasca mai rar, mai calm. De asemenea terapia lui va include jocuri de miscare, de ritm si activitati muzicale.
Bradilalia este o lentoare usor de observat in vorbirea cuiva care este insuficient dezvoltat din punct de vedere intelectual sau care are probleme de inhibitie la nivelul dinamicii corticale. Aceasta vorbire taraganata face o impresie neplacuta in societate si trebuie corectata atat cat permite starea de sanatatea a sistemului nervos.
Ce poti face ca parinte pentru a-ti ajuta copilul?
- Daca inca nu ai un diagnostic dar suspectezi ca ceva n-ar fi in regula cu copilul, cere ajutor medical. Mai intai pentru diagnosticare corecta si apoi pentru terapie logopedica.
- Nu-l critica pe copil pentru cum vorbeste si nu-l compara au altii care poate ca se comporta la nivelul asteptarilor sociale. In nici un caz nu-l pedepsi – nu are nicio vina ca are aceste tulburari.
- Daca nu iti amintesti sa tii cont de lucrurile mentionate mai sus, tulburarile copilului se pot accentua in loc sa se amelioreze. Se poate ajunge la adevarate traume.
- Durata si rezultatele interventiilor logopedice variaza de la caz la caz. Dar merita continuate pana cand copilul de recupereaza la maxim posibil asa incat sa poata avea o viata normala.
Lupta de partea copilului tau
In ambele cazuri, dar mai ales in cazul bradilaliei, e nevoie de multa rabdare in recuperarea copiilor. E posibil ca parinte sa te confrunti cu oboseala intensa, cu frustrari, cu judecata celor din jur, cu obligatia de a duce copilul la alta scoala decat cea normala – chiar daca poate pentru o vreme. Nu te lasa! Cere ajutorul celor dragi, cere ajutorul specialistilor, tineti-va de terapia logopedica. Merita efortul pe care il depui. Ii asiguri copilului tau o viata mai buna, una de acceptare si de sanse egale cu ceilalti pe viitor.