Teama colectiva de boli, moarte si razboi

 

 

In vremea pe care o traim cea mai raspandita teama pe care o avem este cea de boala si de razboi. E de ajuns sa ne uitam la emisiunile de stiri si vom incepe sa ne ingrijoram daca pana in acel moment n-am facut-o. Traim inca in pandemie iar tensiunile intre state par mai intense ca oricand, lucru care ne face sa ne gandim la razboaie si situatii limita. Ne gandim ca vom pierde tot ce avem, ca vietile noastre se vor schimba fundamental in rau, ca familiile noastre se vor destrama, ca ne vom pierde locul de munca sau ca nu vom avea ce pune pe masa la copii. Avem multe temeri, nu-i asa? Si n-ar putea spune nimeni ca nu sunt intemeiate… 

Teama de boala

Teama de boala e una complexa. Implica o intoleranta la durere, la efort, la presiune. Nu vrei sa ai de-a face cu vreo boala, nici macar cu una mica si trecatoare, daramite cu una serioasa care sa-ti provoace durere, chin si sechele pentru restul vietii. Tot aici putem include si teama de accidente, dar aici este asociata o doza de necunoscut. Pentru ca putem incerca sa prevenim accidentele dar mai mult de atat nu putem face. Unele lucruri sunt dincolo de capacitatile noastre de gestionare, prevenire, etc. Cum sa depasim teama asta? 

Inainte de toate sa facem acele lucruri care depind de noi si de cei dragi ai nostri – sa avem grija de noi cat mai bine. Sa mergem la consultatii periodice, sa ne lum tratamentele, sa ne odihnim suficient, sa avem o viata activa. Sa facem eforturi pentru o viata echilibrata si sanatoasa. 

In al doilea rand trebuie sa fim constienti ca nu putem controla toate lucrurile. Unele sunt dincolo de capacitatile noastre de control. Exact in acest punct au cei mai multi probleme – cum sa nu controleze ei tot? Nu sunt niste persoane obsedate de control, dar vor ca macar propria viata sa si-o poata controla. Nu e neaparat rau, doar ca e imposibil sa faca asta 100%. Fiecare trebuie sa se impace cu aceasta doza de necunoscut, de incertitudine. E usor? Nu, nici vorba. Dar trebuie sa reuseasca, pentru ca nu pot trai normal daca le e frica mereu de ceva. 

Teama de razboi

Daca nu e vorba de vreun inalt militar sau demnitar, cu siguranta noi oamenii obisnuiti nu avem ce face in cazul preveniri sau gestionarii unui eventual razboi. Dar putem sa lucram la atitudinea noastra asupra acestei temeri. 

Inainte de toate, inchideti televizorul, aparatul de radio, ziarele si platformele de socializare care zic ceva pe tema asta. E multa dezinformare! 

Dupa aceea trebuie sa gandesti clar ce ar insemna pentru tine si familia ta un eventual razboi. V-ar prinde bine o rezerva de bani, de ceva alimente si medicamente uzuale. Foarte bine, faceti aceasta rezerva. E buna si daca nu e vreun razboi, ca nevoile unei familii sunt mari. Facand ceva de folos pentru familia voastra si cei dragi veti capata o oarecare senzatie de control. Nu veti mai fi luati prin surprindere, nu veti mai fi nepregatiti. Atat cat depinde de voi, ati facut deja. Mai departe conteaza cum va raportati la ceea ce nu puteti controla. Unii mai bine, altii mai rau. Vorbiti cu cei dragi despre asta si nu e deloc rau sau rusinos sa cereti ajutor la un psihoterapeut care sa va ajute sa va ajutati corespunzator atitudinea si va poate sfatui specific la situatia pe care o aveti.

Teama de moarte

Daca stati sa va ganditi, desi sunt sute de temeri identificate de specialisti, singura teama reala este cea de moarte. Totul se poate reduce la teama de moarte. Poate ca o sa spui ca duci o viata frumoasa, sanatoasa, morala, echilibrata. Poate iti iese pentru o vreme dar iti poate iesi toata viata? Plus ca e un lucru stiut, toata lumea moare! Cat timp iti ia sa te impaci cu gandul ca vei muri, mai devreme sau mai tarziu? Dupa unii viata se termina cu moartea. Dupa altii adevarata viata incepe abia dupa moarte. Tu ce crezi? N-ai avut timp sa te gandesti la asta? Ti-ar prinde bine un concediu… spiritual, in care sa te gandesti rostul vietii, la cum ai trait pana acum si la ce crezi despre viata si moarte. Indiferent cum ai pune problema, tot ajungi fata in fata cu moartea. Stim, suna brutal, deloc consolator. Din pacate, toti trecem pe aici. Unii chiar mai repede decat ne trece prin minte. Tocmai de asta e momentul potrivit sa ne confrunam cu teama de moate. 

Da, toate temerile mici si mari se pot depasi prin confruntarea cu ele. Dar in privinta temerii de moarte e nevoie de mai mult. E nevoie sa crezi si sa stii exact ce crezi din punct de vedere spiritual. 

 

Aspectul colectiv al fricii

Frica este radacina multor probleme psiho-sociale individuale dar si colective. Atunci cand o frica individuala se propaga la mai multi indivizi ajunge colectiva.  O masa de oameni cuprinsa de frica va face orice i se cere numai sa scape de obiectul fricii sale. Adica va fi usor de manipulat. Incercati sa preveniti orice frica ce poate sa va dea viata peste cap. Uneori fricile circula in interiorul familiei, de la parinti la copii si nici macar nu-si dau seama ca asa stau lucrurile. Alteori se lucreaza la scara mai mare. Daca vreti sa aveti liniste in familie si sa infruntati fiecare zi cu curaj, aveti grija la ce mijloace media aveti acces. Nu sunt toate sanatoase si cu adevarat folositoare. Dimpotriva, fake news-urile si breaking-news-urile sunt la mare cautare. Invatati sa va vedeti de viata voastra si sa taiati orice legatura care va trage in jos. 

Daca din diverse motive nu va puteti controla frica, cereti ajutor de specialitate. E mai greu sa obtineti un diagnostic, din cauza dificultatilor provocate de pandemie, dar dupa obtinerea diagnosticului, sedintele de psihoterapie recuperatorie vor fi foarte simple. Puteti cere ajutor chiar si online, din confortul casei voastre, la cabinetul de psihoterapie scurta strategica.