Tipuri de depresie. Tulburarea disforica premenstruala

depresie

Tulburarea disforica este o forma severa a sindromului premenstrual. In cazul Disforiei simptomele sunt atat psihologice cat si fizice iar femeia se resimte in mod serios, chiar daca e vorba doar de cateva zile pe luna. Este repetitiva si suparatoare. Nu e doar un disconfort, este o forma de depresie pronuntata care ii incurca femeii treburile de zi cu zi.

Cum recunosti aceasta forma de depresie?

Te gandesti ca si tie ti se intampla? Hai sa analizam impreuna simptomele acestei tulburari si daca te recunosti in ele, e indicat sa ceri ajutor de specialitate. Primele remarcate in caz de Disforie sunt crampele, balonarile si sensibilitatea excesiva la nivelul sanilor. Apoi apar durerile de cap, de incheieturi si musculare. Ca atunci cand ai facut febra cu o zi inainte si din cauza asta n-ai prea putut sa dormi. Insa, motivul starii tale este altul. Pornind de la starea fizica de durere constanta se instaleaza tristetea si disperarea. Iti pierzi rabdarea din orice si devii manioasa. Chiar daca iti dai seama ca exagerezi si incerci sa te calmezi, sa te controlezi, schimbarile de dispozitie sunt evidente. Crezi ca te vei simti mai bine daca vei manca ceva bun? Nu neaparat. Aceasta nevoie de mancare nu are in spate o foame normala si doar o forma de fuga de starea pe care o ai. Ca o forma de consolare. Numai ca nu functioneaza!

Sa recapitulam!

Te simti rau generalizat atat fizic cat si psihic. Nu e de mirare ca te pandeste anxietatea si panica. Nu mai stii ce sa faci ca sa te simti mai bine si nu realizezi ca starea ta este de fapt o boala. Un sindrom tratabil, pe care il mai au si alte femei. Nu ai energie, te concentrezi greu si ai probleme cu somnul. Daca totusi reusesti sa domi, te vei simti putin mai bine.

Specialistii cred ca starea acesta complexa de depresie se datoreaza schimbarilor hormonale care au loc in organismul tau. Adesea simptomele incep imediat dupa ovulatie si incep sa se estompeze in perioada ciclului menstrual. Nu-ti recomandam sa lasi lucrurile asa, pentru ca exista riscul sa se inrautateasca situatia. Unele femei ajung chiar in prag de sinucidere din cauza acestui sindrom. Cere ajutor de specialitate cat mai curand dupa ce ai constientizat ca te confrunti cu aceasta forma de depresie.