Tipuri de depresie postpartum
Depresia postpartum este un amestec complex de modificari fizice, emotionale si comportamentale care se petrece la unele femei dupa nastere. Este o forma majora de depresie care incepe in 4 saptamani dupa nastere. Diagnosticul depresiei postpartum se bazeaza nu numai pe durata de timp dintre nastere si debutul bolii, ci si pe gravitatea acesteia.
Depresia postpartum este legata de schimbarile chimice, sociale si psihologice care au loc atunci cand se naste un copil. Termenul descrie o serie de schimbari fizice si emoționale pe care multe mame le experimenteaza.
Schimbari hormonale
Modificarile chimice implica o scadere rapida a nivelului hormonilor dupa nastere. Legatura dintre aceasta scadere si depresie nu este clara. Dar ceea ce se stie este ca nivelurile de estrogen si progesteron, hormonii reproductivi feminini, cresc de zece ori in timpul sarcinii. Apoi, scad brusc dupa nastere. La 3 zile dupa ce o femeie a nascut, nivelul acestor hormoni scade la ceea ce era inainte de sarcina.
Schimbari psiho-sociale
In plus fata de aceste schimbari chimice, schimbarile sociale si psihologice declansate de aparitia unui copil creeaza un risc crescut de depresie.
Majoritatea noilor mame experimenteaza „baby blues” dupa nastere. Aproximativ 1 din 10 femei dezvolta o depresie mai serioasa dupa nastere. Aproximativ 1 din 1000 de femei dezvolta o afectiune grava numita psihoza postpartum.
Tatii nu sunt nici ei imuni. Cercetarile arata ca aproximativ 1 din 10 tati sufera de depresie in cursul anului in care i se naste un copil.
Tipuri de depresie postpartum
Exista trei termeni folositi pentru a descrie modificarile de dispozitie pe care le pot avea femeile dupa nastere:
- „Baby blues” se petrece la 70% dintre femei in zilele imediate nasterii. Este posibil sa aiba modificari bruste ale dispozitiei, cum ar fi sentimentul de fericire maxima si apoi tristete. S-ar putea sa planga fara motiv, sa fie nerabdatoare, obraznica, nelinistita, anxioasa si trista. Baby blues poate dura de la cateva ore pana la 1-2 saptamani dupa nastere. De obicei, nu este nevoie de tratament pentru baby blues. Este de ajutor ca mamele afectate sa vorbeasca cu cineva de incredere care au experimentat situatii similare.
- Depresia postpartum se poate declansa la cateva zile sau chiar luni dupa nastere. Se poate intampla dupa nasterea oricarui copil, nu doar dupa nasterea primului copil. Femeile pot avea sentimente similare cu baby blues – tristete, disperare, anxietate – dar le simt mult mai puternic. Aceasta sitiatie le impiedica sa faca lucrurile pe care trebuie sa le faca in mod cotidian. Atunci cand capacitatea lor de a functiona este afectata, trebuie sa consulte un specialist. Acesta va examina simptomele depresiei si poate veni cu un plan de tratament. Daca nu primesc tratament pentru depresia postpartum, simptomele se pot agrava.
- Psihoza postpartum este o boala mintala foarte grava care poate afecta noile mame. Aceasta boala se poate instala rapid, adesea in primele 3 luni dupa nastere. Femeile pot pierde contactul cu realitatea. Au frecvent halucinatii auditive, ocazional vizuale si cred lucruri lipsite de simtul realitatii. Alte simptome includ insomnie (imposibilitatea de a dormi), senzatie de agitatie si furie, neliniste si comportamente ciudate. Femeile care au psihoza postpartum au nevoie de tratament imediat. Uneori femeile sunt internate pentru ca sunt expuse riscului de a se rani pe ele insele sau pe altcineva.
Bine de stiut
Dupa cum vedeti situatia depresiei postpartum este una complicata. Sunt afectate femeile care au nascut de curand, fie ca mai au copii, fie ca sunt la primul copil. Tatii sunt si ei afectati iar copiii nascuti anterior au si ei un cuvant de spus in situatia complexa care s-a creat. Daca observati simptomele mentionate mai sus la cineva drag, cereti ajutor de specialitate. Tratamentul implica diagnostic pus de un psihiatru, tratament medicamentos indicat de acesta si apoi este necesara psihoterapie de recuperare.
Pentru ca va dorim o recuperare rapida si fara recaderi va recomandam psihoterapia scurta strategica. Apelati cu incredere la aceasta forma de recuperare si veti fi sanatosi in mai putin de 7 saptamani. Terapia scurta strategica va furnizeaza solutii personalizate si eficiente.