Top 3 declansatori ai atacurilor de panica pe durata pandemiei
Trebuie sa recunoastem ca perioada aceasta nu e deloc usoara. Nici macar pentru cei care au multi bani si nu duc grija zilei de maine. Incertitudinile sunt multe, schimbarile sunt mari, multe si de durata. Viitorul nu mai arata deloc asa cim ni l-am planuit pana acum 2 luni. Bolile psihice erau si inainte raspandite, dar acum din cauza fricii au luat o amploare fara precedent. Despre cele mai mari frici ale romanilor (si nu numai) vom discuta in randurile care urmeaza.
Frica de boala si de moarte
Frica de boala si de moarte este una intemeiata. Chiar daca acest virus pare ca tinteste batranii, sunt multi tineri care s-au imbolnavit si chiar au murit. Ti-e teama pentru propria persoana, pentru cei dragi ai tai, pentru viata voastra care nu ca mai fi niciodata la fel ca pana la Coronavirus. Daca vrei sa fii informat, sa stii ce sa faci – lucruri perfect normale – ajungi in scurt timp cumplit de speriat. Inchideti televizoarele care nu fac decat sa alimenteze frica. Da, e pandemie. Da, oamenii se imbolnavesc si unii mor iar altii se fac bine. Daca stii toate cifrele nu te ajuta cu absolut nimic. Concentreaza-te pe ceea ce depinde de tine si de familia ta. Protejati-va si aveti grija cat mai bine unii de altii. Nu lasati frica de boala si de moarte sa puna stapanire pe voi. O sa va copleseasca. Faceti-va partea si mergeti inainte. Exista viata si dupa Coronavirus.
Frica de lipsuri materiale
Chiar daca unii sunt mai afectati decat altii, lipsurile materiale fac parte din peisajul unei crize ca cea in care ne aflam. Zeci de mii de oameni si-au pierdut locul de munca, iar altii la fel de multi urmeaza s-o pateasca si ei. Si firmele intra in faliment sau trec prin diverse greutati. Preocuparea e intemeiata. Dar decat sa te gandesti mereu la ceea ce ti s-ar putea intampla, mai bine incepi sa-ti cauti de lucru. Nici inainte nu era usor sa gasesti ceva bun, acum cu atat mai putin. Dar persevereaza. Perseverenta e mai sanatoasa decat frica si panica. Vezi daca te încadrezi in vreun criteriu de ajutor social si incepe demersurile pentru a-l primi. E nevoie de multa flexibilitate in perioada asta, mai coboara asteptarile ca sa poti depasi criza la modul decent.
Frica de singuratate
In urma cu cateva zile a fost virala pe internet povestea unei femei de 83 de ani care din cauza batranetii, lipsurilor, singuratatii si a pandemiei n-a putut sa iasa sa-si ia paine. Nici macar atat nu a putut. Si intamplarea aceasta, care nu e deloc singulara, a adus in atentia noastra a tuturor problema singuratatii. Nu ca n-am fi stiut-o. E si aceasta o problema a secolului in care traim. Pe langa asta, sa depasesti criza actuala fiind singur si fara niciun ajutor poate fi cumplit si coplesitor de greu. Chiar daca avem internet, telefoane si platforme de socializare adevarul e ca ne pasa din ce in ce mai putin de cei din jurul nostru si de problemele pe care le au. Daca altii nu va intind o mana de ajutor, cereti voi ajutor. Varstnicii singuri pot fi ajutati de voluntarii zonali in privinta cumparaturilor de alimente si medicamente, celor in lipsuri li se pot da mici ajutoare financiare, etc. Problema e ca unii sunt disperati din cauza ca nu stiu ca sunt totusi solutii. Poate nu unele perfecte si indestulatoare, dar greutatile devin suportabile.
Bine de stiut
Sunt linii telefonice gratuite care ofera suport pentru panica starnita de criza (recomandarile sunt de ordin general dar pot fi utile), suport telefonic pentru varstnici, grupuri de sprijin online. Informati-va si cereti ajutor. Chiar daca e mai greu decat de obicei, nu disperati.
Pentru persoanele interesate de sedinte individuale de psihoterapie avem vesti bune – pot solicita psihoterapie online fiind in siguranta acasa. Pentru toate problemele generate de panica, anxietate, depresie si multe alte tulburari recomandam cu incredere psihoterapia scurta strategica. Este o metoda terapeutica concentrata pe solutii personalizate, foarte eficienta care, in plus, echipeaza pacientii si pentru viitor.
Dupa cum vedeti, sunt probleme dar sunt si solutii. Cereti ajutor.