Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele pentru anxietate

Termenul de anxietate cuprinde sentimente de ingrijorare, frica si disconfort. Desi e normal ca pana la un punct sa experimentam anxietatea, starea permanenta indica prezenta unei boli din acest spectru. Conform mai multor studii in domeniu, 33.7% dintre persoane se confrunta cu o forma de anxietate pe durata vietii.

Sunt disponibile medicamente pentru a trata tulburarile de anxietate. Personalul medical pot prescrie medicatie individual sau in asociere cu terapie de recuperare. In randurile de mai jos ne vom concentra pe medicatie, pe riscurile si efectele secundare pe care le genereaza.

Tipuri de medicatie a anxietatii

Mai multe tipuri de medicamente pot trata simptomele de anxietate. Conform organizatiei Anxiety and Depression Association of America (ADAA), exista 4 clase majore de medicamente pentru anxietate, dupa cum urmeaza:  

1. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei

Desi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei reprezinta un tratament antidepresiv, medicii prescriu aceste medicamente si in caz de anxietate si tulburare obsesiv compulsiva. Dupa unii specialisti aceste medicamente reprezinta prima linie in lupta cu anxietatea. Acesti inhibitori actioneaza prin oprirea celulei nervoase din creier sa reabsoarba serotonina, care este o substanta chimica cu rol vital in reglarea dispozitiei.

Exemple de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei in caz de anxietate

 • citalopram (Celexa)
 • escitalopram (Lexapro)
 • fluoxetine (Prozac)
 • fluvoxamine (Luvox)
 • paroxetine (Paxil, Pexeva)
 • sertraline (Zoloft)

Aceste medicamente incep sa-si faca efectul in 2-6 saptamani dar nu functioneaza pentru toate persoanele afectate de anxietate. De obicei acest tratament cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei dureaza 12 luni pentru tratarea anxietatii dupa care se reduce doza. Aceste medicamente nu genereaza dependenta si nici nu formeaza obiceiuri.

2. Inhibitori ai recaptarii serotonin-noradrenalinei

Aceste medicamente reprezinta o alta clasa de antidepresive care se administreaza in caz de depresie si de anxietate. Medicii le pot prescrie si pentru boli care produc dureri cronice. Aceste medicamente functioneaza prin reucerea reabsorbtiei in creier a serotoniei si a noradrenalinei.

Exemple de inhibitori ai recaptarii serotonin-noradrenalinei

 • duloxetine (Cymbalta)
 • venlafaxine (Effexor XR)

Toate medicamentele mentionate mai sus au efecte secundare.

3. Antidepresive triciclice

Acestea reprezinta o clasa mai veche de medicamente antidepresive. Sunt inca eficiente in tratarea depresiei si anxietatii dar sunt adesea inlocuite de catre medicii cu alte tratamente care au mai putine reactii adverse / efecte secundare.

Ele pot fi de folos unor persoane, mai ales daca au incercat alte tratamente si nu le-au imbunatatit starea.  

Exemple de antidepresive triciclice

 • amitriptyline (Elavil)
 • imipramine (Tofranil)
 • nortriptyline (Pamelor)

4. Benzodiazepinele

Benzodiazepinele sunt medicamente sedative care reduc simptomele fizice de anxietatea precum tensiunea musculara. Induc relaxare si au efect in cateva minute de la administrare.

Benzodiazepinele includ:

 • alprazolam (Xanax)
 • chlordiazepoxide (Librium)
 • diazepam (Valium)
 • lorazepam (Ativan)

Desi sunt foarte eficiente pe termen scurt, medicii le prescriu rar pentru ca in timp isi pierd eficienta si provoaca dependenta. Din cauza acestor riscuri expertii sugereaza ca medicii sa nu prescrie tratamente cu benzodiazepine mai lungi de 1 luna. Unele persoane pot lua benzodiazepine pentru a gestiona anxietatea de scurta durata – de exemplu, teama de zbor. Unele persoane pot lua benzodiazepine in asociere cu Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, pentru cateva saptamani pana cand acestia din urma incep sa-si faca efectul.

Alte medicamente pentru anxietate  

Mai sunt si alte medicamente care pot ajuta in tratarea anxietatii, dar medicii le prescriu doar in caz ca cele din prima categorie nu functioneaza pentru respectivele persoane.

Beta-blocante

Acestea sunt medicamente comune pentru persoanele cu tensiune arteriala mare si afectiuni ale inimii. In anumite situatii, medicii le folosesc si pentru tratarea anxietatii. Ele reduc efectul noradrenalinei, lucru care inseamna ca reduc simptomele fizice ale anxietatii. Beta-blocantele includ atenolol (Tenormin) si  propranolol (Inderal).

Buspirona

Acest medicament anti-anxietate poate trata simptome de anxietate pe termen scurt sau lung.

Buspirona (BuSpar) functioneaza mult mai incet decat benzodiazepinele si nu poate trata toate tipurile de tulburari de anxietate, dar produce mai putine efecte secundare si are un risc mai scazut de dependenta.

Inhibitori de monoaminooxidaza

Acesti inhibitori sunt medicamente vechi pentru tratarea depresiei. Medicii le pot prescrie in caz de tulburari de panica sau fobie sociala.

Exemple de inhibitori de monoaminooxidaza

 • isocarboxazid (Marplan)
 • phenelzine (Nardil)
 • selegiline (Emsam)
 • tranylcypromine (Parnate)

Daca ai parcurs toate informatiile pana aici inseamna ca te intereseaza subiectul. Iti recomandam sa citesti si articolul urmator care contine toate reactiile adverse ale medicamentelor mentionate mai sus.