Tot ce trebuie sa stiti despre stresul emotional. Semnele de avertizare si tehnicile de gestionare
Stresul este inevitabil. Dar exista modalitati prin care va puteti mentine nivelul de stres relativ scazut, prin exercitii fizice regulate, de exemplu. Dar este imposibil sa aveti o viata complet lipsita de stres.
Deoarece stresul, in general, induce tot felul de emotii – panica, tristete – el poate fi clasificat drept „stres emotional” sau stres care va activeaza emotiile. De asemenea, stresul emotional poate declansa manifestari fizice de stres, cum ar fi ritmul cardiac crescut, respiratia rapida si probleme digestive.
Cheia pentru gestionarea stresului – atat a manifestarilor emotionale, cat si a celor fizice – este recunoasterea propriilor declansatori si apoi identificarea mecanismelor de gestionare.
Care sunt simptomele stresului emotional?
Stresul emotional afecteaza pe toata lumea dar in mod diferit, asa ca e greu sa mentionezi semne si simptome specifice. Potrivit specialistilor, doua simptome majore ale stresului emotional includ abilitati slabe de concentrare si dificultati de amintire a lucrurilor. Sentimentele crescute de anxietate, furie, durere sau tristete pot fi, de asemenea, semne ca nivelul de stres este un pic mai mare decat de obicei.
Dar, in timp ce stresul emotional se manifesta (la inceput) mai ales mental, sanatatea fizica poate fi si ea afectata. Alte semne de stres sunt: probleme alimentare, dureri de cap cronice, tensiune musculara, probleme gastrointestinale si chiar tulburari ale somnului.
Perioada de timp in care oamenii sunt afectati de stres emotional poate fi si ea diferita. In functie de declansator, stresul emotional poate fi acut, episodic sau prelungit. Stresul emotional acut, de exemplu, ar putea fi declansat atunci cand o persoana asteapta rezultatele unor analize medicale foarte importante. Stresul emotional prelungit ar putea fi cauzat de un mediu de lucru ostil. Stresul emotional episodic poate aparea de fiecare data cand individul se afla intr-o situatie specifica, de exemplu in cazul unor intalniri repetate cu un coleg de serviciu care va este stresor (factor declansator al stresului).
Cum puteti face fata stresului emotional?
Vestea buna este ca exista multe modalitati de a gestiona stresul emotional daca incepe sa va copleseasca. Primul pas: ganditi-va la obiceiurile sanatoase pe care le stiti deja si ar trebui sa le exersati. Ascultati-va corpul si dati-i ce are nevoie.
Dincolo de asta, este important sa fiti la curent cu ceea ce v-ar putea provoca stres emotional. Desi cazurile de stres emotional pot fi neasteptate, cu siguranta nu va strica sa tineti cont de scenariile recurente care pot provoca acest lucru. „Cu toate ca nu suntem intotdeauna constienti de ceea ce va declansa stres emotional, poate fi util sa cautam semnele de avertizare, cum ar fi reactii emotionale puternice”, explica specialistii. Cand stiti ce situatii ar putea provoca stres emotional, poate fi mai usor sa gestionati efectele secundare ale acestuia.
In plus, puteti aplica una sau mai multe metode de ameliorare a stresului.
Exercitiile de respiratie profunda pot ajuta la ameliorarea simptomelor stresului emotional. Monitorizarea consumului de cafeina si alcool e de folos deoarece ambele substante pot afecta starea de spirit. Si, daca stresul emotional devine imposibil de gestionat, cel mai bine este sa solicitati ajutor profesionist de la un psiholog sau psihoterapeut. Noi va recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca este o metoda rapida si eficienta de recuperare. In plus, va echipeaza si pentru viitor asa incat sa puteti combate singuri eventualele probleme care mai pot sa apara in timp.
Desi este absolut rezonabil sa te simti doborat de stres emotional uneori, daca te afli in aceasta situatie, incearca sa-ti amintesti toate micile trucuri eficiente pe care le ai de partea ta. Si, desigur, nu te rusina sa ceri ajutor de specialitate. E de mare folos.