Ce tratamente urmezi ca sa scapi de atacurile de panica
Orice persoana afectata de atacuri de panica vrea sa stie cum poate scapa de ele cat mai repede. Si e de inteles, pentru ca sunt experiente intense si complet neplacute. Asadar, ce se poate face sa combati atacurile de panica?
Diagnostic corect
Diagnosticul nu se stabileste de catre persoana afectata. Aceasta poate doar sa banuiasca despre ce e vorba, sa recunoasca niste simptome. Specialistul este cel care pune diagnostice. In cazul de fata un psihiatru pune diagnosticul, conform unor grile de evaluare si de istoricul medical pe care il are pacientul. Acesta ajunge la psihiatru prin recomandare (trimitere) de la medicul de familie. Tot psihiatrul prescrie si tratamentul medicamentos.
Tratament medicamentos
Sunt mai multe medicamente care se folosesc in tratarea atacurilor de panica (simptom anxios). Ce e capital de important este felul personalizat de administrare al acestora. O cantitate prea mare poate da dependenta, o cantitate prea mica nu rezolva problema. Si cum fiecare persoana e unica, tot asa e si tratamentul medicamentos. Ce a mers foarte bine la un cunoscut, s-ar putea sa nu mearga deloc la tine. De aceea tratamentul nu se ia dupa ureche, nu se intrerupe si nu se ajusteaza cu de la sine putere de catre pacient. Daca acesta nu suporta tratamentul din diverse motive, trebuie sa comunice situatia specialistului si acesta sa faca in mod oficial modificarile care se impun.
Scopul tratamentului medicamentos aplicat pacientului este stabilizarea chimica la nivelul creierului. Reprezinta tinerea pe linia de plutire, in stare de relativa normalitate. Medicamentele nu te vindeca de atacuri de panica. Mai e nevoie sa faci ceva.
Tratament prin psihoterapie
Psihoterapia este cea care te ajuta sa te recuperezi complet, sa te vindeci de atacurile de panica. Aspectul complex este legat de gasirea unui psihoterapeut cu care sa rezonezi. Sa te intelegi cu acesta in plan personal dar si ca metode de recuperare. Asa ca daca nu reusesti de la prima incercare, nu te descuraja. Mai incearca. Vei gasi psihoterapeutul potrivit care sa te ajute sa iti intelegi boala, sa te confrunti cu ea si sa prinzi curaj sa o combati. Inarmat cu aceste tehnici, chiar daca te vor mai paste pe viitor atacurile, vei stii cum sa reactionezi asa incat sa nu te mai afecteze.
Grupuri de spijin pentru atacurile de panica
Grupurile acestea sunt de diverse feluri. Cel mai frecvent sunt formate din persoane care au suferit de aceeasi boala ca si tine si au invins. Sau sunt pe cale sa reuseasca. Ele sunt destionate de catre un specialist care poate interveni la nevoie asa incat modalitatile de sprijin sa nu depaseasca aria adecvata (in general are functie de moderator). Un altfel de grup poate fi format din membrii familiei sau din grupul de prieteni pe care ii ai si care sunt dispusi sa te sprijine ca sa iesi din problema aceasta.
Pe langa lucrurile enumerate mai sus, conteaza motivatia cu care incepi tratamentul. Nu te culca pe o ureche! Documenteaza-te despre boala pe care o ai, tine un jurnal cu toate stare tale pe care sa-l poti da terapeutului sa-l citeasca (la nevoie). Interactioneaza si fii deschis(a) cu oricine vrea in mod real sa te ajute. Si vei reusi. Nu va fi o lupta usoara, dar vei reusi.