Tratamentul tulburarilor de natura anxioasa
Tratamentul afectiunilor anxioase reprezinta o combinatie de solutii care se aplica in functie de situatia particulara a pacientului si de simptomele pe care acesta le are. De fapt, dificultatea tratarii afectiunilor psihologice consta tocmai in aceasta analiza care trebuie facuta cu mare atentie si in dozajul corespunzator. Ideal este ca in momentul in care o persoana constientizeaza ca are o suferinta de aceasta natura, sa contacteze un specialist in masura sa-i ofere tratamentul adecvat.
Tratamentul poate consta in:
- Psihoterapie. Scopul psihoterapiei este sa-l faca pe pacient constient de propriile sentimente, comportamente si ganduri. In astfel de situatii este necesara modificarea modului in care gandesti asa incat sa nu mai ajungi la stari anxioase.
- Medicatie. Tratamentele medicamentoase sunt prescrise de un psihiatru care are alte metode de analiza organica in comparatie cu un terapeut. Cu ajutorul medicamentelor se pot controla anumite simptome fizice. Acestea sunt din gama antidepresivelor si anxioliticelor.
- Grupuri de suport. Chiar daca in Romania aceasta metoda terapeutica nu este inca raspandita, pacientii pot cauta si gasi grupuri de sustinere. Acestea sunt formate din alti pacienti cu suferinte asemanatoare moderate de catre un terapeut sau un manager de grup cu pregatire speciala. Un astfel de grup poate sustine un pacient pe toata durata recuperarii sale si chiar dupa. Impiedica astfel recaderile in starile anterioare. Astfel terapia individuala si medicatia vor avea efecte simtitor imbunatatite.
- Autogestionare. Atunci cand cineva are o suferinta psihologica e foarte important modul de viata pe care il are. Cum gestioneaza stresul, cum se relaxeaza si se alimenteaza, daca se odihneste corespunzator. Aceste lucruri par fara mare importanta raportate la afectiuni, dar contribuie si ele la recuperarea pacientului intr-un timp mai scurt.
Asadar, daca vrei sa te recuperezi in cel mai scurt timp dupa anxietate, merita sa te folosesti de toate caile mentionate mai sus. In cazul in care manifesti reactii adverse dupa medicatia prescrisa ia legatura cu psihiatrul tau care trebuie sa o reevalueze. Nu inceta brusc medicatia pentru ca starile pe care le poti avea pot fi destul de neplacute, dar nici nu intarzia prea mult sa iti faci programare la psihoterapeut.