Tulburarea anxioasa baneasca. Evolutie fulminanta la vremuri de criza

Multi suntem preocupati de bani atat la vremuri bune cat si la vremuri rele. Nu prea ai cum sa nu fii de vreme ce viata ta si a celor dragi depinde de ei si de ceea ce poti cumpara cu ei. Avem deci nevoie de bani, dar unele atitudini cu privire la ei sunt complet gresite si daunatoare. Despre ele vom dezbate in randurile urmatoare.

Cercetatorii in domeniul comportamentelor umane au descoperit ca avem 3 raportari gresite cu privire la bani si din cauza lor intram in cercuri vicioase care ne imping la anxietate. 

Raportarea intregii vieti la bani

Asa procedeaza cei mai multi. Schimba sensul banilor, ii transforma din mijloc in scop. Scopul vietii noastre nu este sa adunam bani cat mai multi ci sa folosim cumpatat ceea ce avem. Se munceste mult, pentru a avea bani, pentru a-i cheltui pe ceva de care nu are neaparata nevoie pentru ca mai apoi sa nu mai aiba bani. Sa ajunga la imprumuturi si datorii iar mai apoi la o stare precara de sanatate – fizica si psihica deopotriva. Atunci cand cumparam ceva ar trebui sa o facem pentru ca ne trebuie in contextul nostru de vietuire, nu pentru a ne castiga un loc in anturaj si nici pentru a crede despre noi ca suntem ceva ce nu suntem. Ar trebui sa coboram cu picioarele pe pamant si sa fim realisti. Mai ales daca suntem adulti cu responsabilitati. 

Fuga de bani 

Unii cred ca a avea si a folosi banii e un lucru rau de care e mai bine sa fuga. A avea bani cinstiti si bine gestionati este cu adevarat o binecuvantare. Pentru ca ai muncit pentru ei facand ceea ce stii sa daci si i-ai gestionat cat de bine te-ai priceput. Dar daca niciodată nu-ti asumi riscuri de teama ca prierzi bani, fugi de facturi si orice angajament de plata de teama ca ramai fara bani, cu siguanta te invarti într-un cerc vicios. Nivelul anxietatii pe care o vei suporta va fi de durata si la nivel paroxistic. 

Dependenta de rude pentru bani

Daca esti un tanar sau un adult fara surse proprii de venit vei ajunge sa profiti de rudele tale pentru bani de buzunar. Vei minti, vei ascunde ce faci cu anumite sume de bani iar relatiile se vor deteriora. Pentru ca vei raporta relatiile numai la bani, le vei dori numai ca sursa de bani. Poate ca o vreme o sa mearga, dar nu la nesfarsit si pe termen lung vei avea numai de pierdut. Asuma-ti statutul de adult si cauta surse etice de venit, adica iti trebuie un loc de munca. Si inca repede. 

Recuperarea din boala

Toate aceste comportamente au nevoie de corectie pe doua planuri: unul este psihologic pentru controlul anxietatii cu privire la bani; altul este de educatie financiara, care cel putin la noi in tara este foarte deficitar. Nimeni nu este invatat cum sa gestioneze eficient banii pe care ii are, nici cum sa faca altii cinstit si nici cum sa discearna intre scop si mijloc. Insa, chiar si asa poti invata despre bugete personale lunare din materiale care se gasesc pe internet, despre mici investitii pe carevle poti face care sa-ti aduca venituri pasive si mai ales te poti analiza pe tine ca si comportament de consumator ca sa ajungi putin mai econom. Toate acestea sunt de mare ajutor. In privinta gestionarii anxietii in plan psihologic se poate face prin tratamente medicamentoase si, mai ales, prin psihoterapie.

Psihoterapia scurta strategica este cea mai indicata metoda terapeutica pentru vremuri de criza cand ai nevoie repede de solutii. Ea se concentreaza pe solutii personalizate, rapide si eficiente. Apelati cu incredere, chiar si ca forma online de psihoterapie.