Tulburarea anxioasa baneasca

Daca si tu esti ca cei mai multi oameni, inseamna ca ai o relatie complicata cu banii. Fie n-ai destui, fie ai prea mult, fie orice e legat de bani iti provoaca disconfort. Indiferent ce relatie ai cu banii, trebuie sa recunoastem ca ne provoaca multe probleme. Ei reprezinta cauza principala de cearta in relatii dar provoaca si anxietate. De fapt, sunt multe persoane care sufera de anxietate baneasca si nici macar nu stiu asta. 

Ce este Tulburarea anxioasa baneasca?

Tulburearea anxioasa baneasca incepe sa se instaleze atunci cand dezvolti tipare comportamentale negative legate de bani, care de obicei sunt distructive. Acestea te pot limita ca persoana dar si ca succes financiar. Tulburarea scoate la iveala orice experienta negativa ai avut si a fost cumva legata de bani. Impactul emotional al acestor experiente este puternic si te lasa cu o imagine distorsionala legata de aspectele financiare cotidiene. Poate fi vorba de evenimente precum saracia suportata in copilarie, pierderea locului de munca sau a pensiei la vaste inaintate, un model financiar gresit, etc. Pentru ca multe lucruri necesare vietilor noastre depind de bani e evident ca anxietatea baneasca ne afecteaza mai mult decat ne dam noi seama. Felul aceste distorsionat de a gandi despre bani ne saboteaza securitatea financiara. Si nu are mereu legatura cu cat de multi sau putini bani avem. 

Cum se manifesta aceasta tulburare

Desi sunt mai multe forme de manifestare exista 3 modele repetitive care sunt foarte raspandite:

  1. Inchinarea la bani. Aceasta forma de manifestare se caracterizeaza prin cheltuiala in exces, jocuri de noroc, munca in exces cu scopul de a avea mai multi bani, cumparaturi compulsive, stocare de bunuri. Daca si tu te comporti astfel, atunci trebuie sa stii ca faci toate acestea ca sa-ti calmezi preocuparile legate de bani. Crezi ca acestea sunt solutiile, dar nu sunt decat false remedii temporare. 
  2. Evitarea banilor. E posibil sa eviti asumarea de riscuri financiare si in mod frecvent sa te straduiesti sa cheltuiesti mai putin decat ar fi nevoie. In felul acesta speri ca impactul banilor asupra ta sa scada. E posibil sa eviti sa primesti facturi sau extrase bancare, pentru ca acestea n-ar face altceva decat sa te confrunte cu spaima ta cea mai mare.  E posibil chiar sa te simti vinovat atunci cand ai ceva bani in plus.  
  3. Banii si relatiile apropiate. Iti ascunzi cheltuielile de cei dragi? E posibil sa recurgi la minciuni cu privire la depasirea bugetului alocat sau chiar sa ai conturi secrete. In aceasta situatie se afla persoanele adulte care inca depind de parinti.  

Ce poti face ca sa scapi de aceasta tulburare

Odata ce anxietatea baneasca a fost identificata trebuie sa fii gata sa lucrezi la recuperarea ta din aceasta problema. Primul pas este sa fi sincer in privinta comportamentului tau banesc. Problema are doua aspecte: una de natura psihologica de recuperare din anxietate, dupa abordarea clasica (medicamente + psihoterapie); alta presupune gasirea unui consilier financiar de la care sa inveti cum sa-ti gestionezi banii asa incat sa eviti atat datoriile cat si stocarea excesiva a banilor sau bunurilor. Acesti specialisti pot lucra impreuna la recuperarea ta. 

Daca doresti o recuperare rapida din problema care sa-ti ofere si abilitatile necesare de a combate pe viitor reaparitia acestei tulburari, iti recomandam sa apelezi la Terapia Scurta Strategica. Aceasta modalitate terapeutica se concentreaza pe problema particulara a pacientului si pe gasirea de solutii rapide pentru recuperarea acestuia. Te ajuta sa te intelegi mai bine si sa-ti poti corecta comportamentul fara sa fie nevoie sa mergi la psihoterapie ani de zile. Numarul mediu de sedinte de recuperare este de 7 in cazul metodei de terapie scurta strategica. 

Merita sa ceri ajutor, pentru ca viata ta sa redevina frumoasa si sa-ti placa s-o traiesti. In tihna emotionala, in echilibru financiar si fara ascunzisuri fata de cei dragi.