Tulburarea bipolara si furia: de ce se intampla si cum sa faci fata
Tulburarea bipolara este o tulburare a creierului care provoaca schimbari neasteptate si adesea dramatice in starea de spirit a persoanei afectate. Aceste stari de spirit pot fi intense si euforice in perioada maniacala sau triste si disperate in perioada depresiva. De aceea, tulburarea bipolara este numita si tulburare maniaco-depresiva. Schimbarile de dispozitie asociate cu tulburarea bipolara provoaca si schimbari ale nivelului de energie. Persoanele care se confrunta cu un episod de tulburare bipolara prezinta adesea comportamente si niveluri de activitate diferite.
Iritabilitatea este o emotie frecventa la persoanele cu tulburare bipolara. Aceasta emotie este comuna in timpul episoadelor maniacale, dar poate aparea si in alte momente. O persoana care este iritabila se supara usor si deseori nu raspunde la incercarile altora de a o ajuta. Poate fi usor enervata de cererile cuiva de a vorbi despre ce se petrece. In cazul in care solicitarile devin persistente sau intra in joc alti factori, persoana cu tulburare bipolara se poate enerva cu usurinta.
Furia nu este un simptom al tulburarii bipolare, dar multi oameni care sufera de aceasta boala, precum si familiile si prietenii lor pot raporta episoade frecvente. Pentru unele persoane cu tulburare bipolara, iritabilitatea este perceputa ca furie si poate deveni la fel de severa ca furia. Un studiu din 2012 a constatat ca persoanele cu tulburare bipolara prezinta episoade mai intense de agresivitate decat persoanele fara aceasta boala. Persoanele cu tulburare bipolara care nu sunt tratate sau cele care se confrunta cu o schimbare severa a dispozitiei sau cu ciclicitate rapida intre starile de spirit sunt mai susceptibile sa experimenteze si perioade de iritabilitate. Aceste emotii pot fi urmate de furie.
Este furia un efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratarea tulburarii bipolare?
Medicii prescriu adesea o varietate de medicamente pentru tulburarea bipolara, iar stabilizatorii starii de spirit, cum ar fi litiul, fac de obicei parte din tratament. Litiul poate trata simptomele tulburarii bipolare si poate ajuta la corectarea dezechilibrului chimic care a condus la tulburare in primul rand. Desi unii oameni care iau litiu raporteaza episoade crescute de iritabilitate si furie, acest lucru nu este considerat un efect secundar al medicamentului.
Efectele secundare ale stabilizatorilor de dispozitie precum litiul includ: neliniste, constipatie, pierderea poftei de mancare, gura uscata.
Modificarea emotiilor este adesea rezultatul invatarii corpului cu noile substante chimice. De aceea, este important sa continuati sa luati medicamentul asa cum v-a prescris medicul. Chiar daca apar noi simptome, nu trebuie sa incetati sa luati medicamentul fara sa discutati mai intai cu medicul. Daca faceti acest lucru, poate provoca o schimbare neasteptata a emotiilor dvs. si va poate creste riscul de efecte secundare.
Este in regula sa fiti suparati ocazional
Toata lumea se supara din cand in cand. Furia poate fi o reactie normala si sanatoasa la ceva ce s-a intamplat in viata voastra. Cu toate acestea, supararea care nu poate fi controlata sau care va impiedica sa interactionati cu alta persoana este o problema. Daca aceasta emotie puternica va impiedica sa aveti o relatie sanatoasa cu prietenii, cei dragi si colegii, trebuie sa consultati un medic.
Iritabilitatea sau furia va pot afecta viata daca:
- Prietenii va evita: nu mai sunteti sufletul petrecerilor asa cum erati altadata iar prietenii au ajuns sa se intalneasca fara voi.
- Familia si cei dragi se retrag: certurile sunt frecvente, chiar si in cadrul celor mai sigure relatii. Cu toate acestea, daca descoperiti ca cei dragi nu sunt dispusi sa aiba o discutie intensa cu dvs., comportamentul dvs. poate fi o problema.
- Sunteti mustrat la locul de munca: furia sau iritabilitatea la locul de munca pot crea un mediu de lucru dificil cu colegii pe care ii aveti. Daca ati fost certat sau consiliat recent cu privire la atitudinea dvs., felul in care va gestionati emotiile poate fi o problema.
Daca va suna cunoscut, nu ar trebui sa va fie frica sa cereti ajutor. Daca aveti nevoie de feedback sincer cu privire la comportamentul dvs., intrebati pe cineva de incredere. Spuneti-i ca intelegeti cat de inconfortabil poate fi, dar trebuie sa stiti cum va afecteaza relatia comportamentul pe care il aveti.
O abordare sanatoasa a gestionarii furiei
Daca va confruntati cu furie sau iritabilitate, este nevoie sa invatati sa le gestionati. Gestionarea emotiilor va poate ajuta sa va imbunatatiti relatiile cu ceilalti si calitatea generala a vietii.
Acesti pasi va pot ajuta sa gestionati orice schimbari emotionale:
- Identificati factorii declansatori: unele evenimente, persoane sau cereri pot fi foarte suparatoare si pot transforma o zi buna intr-una rea. Pe masura ce experimentati aceste declansatoare, creati o lista. Incercati sa recunoasteti ce va declanseaza sau care va face sa va suparati si invatati sa le ignorati sau sa le faceti fata.
- Luati medicamentele: tulburarea bipolara tratata corect poate provoca mai putine fluctuatii emotionale severe. Odata ce ati decis un plan de tratament impreuna cu medicul, respectati-l. Va poate ajuta sa va mentineti stabili emotional.
- Discutati cu un terapeut: pentru o recuperare completa din boala e necesara psihoterapia. Aveti nevoie sa va exprimati gandurile, sentimentele si preocuparile. Scopul este sa invatati sa fiti productiv in ciuda tulburarii si sa gasiti modalitati de a face fata oricaror efecte secundare persistente.
- Utilizati energia: cand va simtiti suparat sau frustrat, cautati idei creative care va pot ajuta sa valorificati energia evitand in acelasi timp o interactiune negativa cu o alta persoana. Aceasta ar putea include exercitii sportive, lectura sau orice alta activitate care va permite sa gestionati emotiile intr-un mod placut si eficient.
- Adresati-va echipei de asistenta: atunci cand aveti o zi sau o saptamana proasta, aveti nevoie de oameni la care puteti apela. Impreuna, puteti invata sa gestionati aceasta tulburare de dispozitie si efectele sale secundare.
Cum sa ajutati pe cineva care are tulburare bipolara
Pentru persoanele din prejma cuiva cu tulburare bipolara schimbarile de dispozitie pot parea foarte neasteptate. Extremele pot afecta pe toata lumea. Invatarea de a anticipa si de a reactiona la aceste schimbari poate ajuta persoanele cu tulburare bipolara, precum si pe cele dragi ei, sa faca fata schimbarilor emotionale.
Iata cateva strategii de retinut:
- Nu dati inapoi: daca va confruntati cu aceste explozii de iritabilitate si furie de mult timp, este posibil sa fiti obosit si sa nu doriti sa va luptati. In schimb, cereti-i persoanei dragi sa mergeti impreuna la un terapeut, astfel incat sa puteti invata modalitati de a comunica mai bine atunci cand emotiile sunt intense
- Amintiti-va ca nu sunt neaparat suparati pe dvs.: poate fi dificil sa nu simtiti ca atacul de furie este legat de ceva ce ati facut sau ati spus. Daca nu puteti identifica un motiv pentru furia lor, faceti un pas inapoi. Intreabati-i de ce sunt suparati si apoi lasati-i sa se calmeze.
- Angajati-va intr-un mod pozitiv: intrebati persoana iubita despre ce simte. Fiti dispus sa ascultati deschis. Uneori, explicarea a ceea ce experimenteaza poate ajuta persoana iubita sa faca fata mai bine situatiei si sa comunice mai bine.
- Cautati o comunitate de asistenta: cereti medicului sau terapeutului persoanei dragi, recomandari pentru grupurile la care va puteti alatura sau profesionistii pe care ii puteti consulta. Aveti nevoie de asistenta.
- Monitorizati conformitatea medicamentelor: cheia tratamentului pentru tulburare bipolara este coerenta. Asigurati-va ca persoana iubita ia medicamente si alte tratamente cand si cum ar trebui sa o faca.
Stim ca e o situatie grea si obositoare atat pentru pacient cat si pentru cei apropiati. Ca sa nu ajungeti la epuizare si nici sa nu ajungeti la stricarea relatiilor din familie cereti ajutor de specialitate cat mai curand de la instalarea bolii. Psihoterapia scurta strategica poate fi de ajutor pentru toata lumea. Veniti la cabinet impreuna cu pacientul si sigur se vor gasi solutii convenabile pentru toti cei implicati.