Tulburarea bipolara si relatiile afective

bipolara

Tulburarea bipolara este greu de gestionat chiar si atunci cand o raportezi la familia pacientului care cunoaste toate detaliile. Cand pacientul este implicat intr-o relatie romantica devine si mai dificil, pentru ca acea persoana e posibil sa nu cunoasca nimnic despre aceasta boala sau sa nu isi doreasca o relatie cu o persoana suferinda. Ce-i spui? Pana unde mergi cu sinceritatea asa incat sa nu se sperie? Cum il ajuti sa te inteleaga?

Iata ce sa faci daca suferi de tulburare bipolara si vrei o relatie romantica

  • Spune-i partenerului despre boala ta. E necesar sa-i spui chiar de la inceputul relatiei voastre. Daca nu-i vei spune vei inrautati lucrurile. La un moment dat va afla si se va simti mintit. Sau va asista la un moment delicat, se va speria si te va parasi. Daca ii spui de la inceput, chiar daca il pierzi, nu ati apucat niciunul sa investiti mult din punct de vedere emotional.
  • Respecta tratamentul care ti-a fost recomandat. Ca sa poti continua relatia, daca iubesti aceasta persoana si vrei sa fii cu ea, e necesar ca starea de sanatate sa-ti permita acest lucru. Respectarea tratamentului este o cale buna spre sanatate si o relatie buna. Daca tratamentul nu da roade, cere ajutor medical. El poate fi schimbat si ajustat.
  • Comunica eficient cu partenerul. Spune-i partenerului cum te simti, pentru ca acesta va observa oricum ca se intampla ceva. Deschiderea ta fata de el il va ajuta sa aiba incredere in tine si sa-i pese de suferinta ta.
  • Fii cinstit. Oricat de greu ti-ar fi, oricat de complicate simptome ai avea, fii cinstit cu partenerul tau. Daca relatia devine serioasa, fii cinstit si cu familia partenerului, pentru ca e posibil sa formati curand o familie. Daca partenerul si familia lui chiar te iubesc, iti vor fi ajutoare de nadejde pe calea recuperarii tale din aceasta boala.

Iata ce sa faci daca ai un partener care sufera de aceasta boala

  • Informeaza-te despre boala. Afla tot ce se cunoaste despre boala persoanei de langa tine. Asa vei stii cum sa-i evaluezi starile, cum sa le intelegi, cum sa te raportezi la persoana si la boala pe care o are.
  • Intreaba-l cum se simte. Arata-i ca iti pasa de starea pe care o are, ca vrei sa stii detalii despre felul cum persoana aceasta se raporteaza la propria boala. Si daca poti face ceva ca sa-i usurezi situatia.
  • Fii deschis si rabdator, sustine-l. Vor fi situatii dificile cand va fi necesar sa fii rabdator. Exerseaza-ti aceasta capacitate si fii pregatit. Atunci cand nu intelegi ceva, intreaba. Cand ti se raspunde incearca sa fii epatic, sa te pui in locul pacientului.
  • Cere ajutor cand e nevoie. E posibil sa te simti depasit de situatie, coplesit emotional. Nu e ceva neobisnuit. Cere ajutor pentru tine dar si pentru pacient cand stii ca trebuie.

Dupa cum vedeti nu e simplu sa ai o relatie romantica atunci cand tulburarea bipolara e la mijloc. Dar nici imposibil nu este. Respectati aceste repere, cereti impreuna ajutor de specialitate si daca va iubiti cu adevarat, veti reusi!