Tulburarea bipolara vs tulburarea depresiva majora. Diferente fundamentale

Tulburarea bipolara este destul de greu de diagnosticat. Unele persoane ajung la medic dupa ajutor atunci cand sufera de depresie. Deci in prima instanta o persoana cu tulburare bipolara poate primi un diagnostic de depresie dar aceasta nu este decat o parte din problema pe care o are. Uneori e necesar ca medicul sa supravegheze o persoana afectata chiar si cativa ani pana la o diagnosticare finala si precisa de tulburare bipolara. Aceasta este o boala complexa care se prezinta in doua etape: manie si depresie. In functie intensitatea acestora boala poate fi tip I sau II. 

Diferente intre tipurile de tulburari bipolare

Persoanele diagnosticate cu tipul I au cel mai probabil perioade de manie intensa dar depresia nu pare sa fie prezenta. Persoanele cu tipul II au avut cel putin un episod de depresie majora si unul de hipomanie. Pacientii afectati de tulburare bipolara au obiceiul de a gandi lucrurile sub forma de extreme. Fie un lucru este grozav de bun fie cumplit de rau. Nu exista nicio cale de mijloc intre cele doua motiv pentru care si starea lor de spirit penduleaza periculos intre ele. Este ca si cum lipsesc reperele, nu stiu cand sa se opreasca din pendulare si nici din exagerare. 

Persoanele care nu sufera de tulburare bipolara ci de depresie majora nu au sentimente extreme si nici episoade maniacale. Starea lor constanta este una de intristare profunda si de durata.

Comportamente mixate

Tulburarea bipolara este chiar mai complexa decat atat. Uneori pacientul se afla in etapa maniacala a bolii dar experimenteaza emotii si stari vecine cu depresia precum starea de gol si motivatie scazuta. O persoana bipolara poate experimenta stari maniacale atat de periculoase asa incat sa ajunga sa-si faca rau siesi sau altor persoane. In aceste situatii pacientul trebuie internat iar medicul are elementele necesare pentru o diagnosticare corecta si finala. Cu toate acestea, inainte de a face un diagnostic, va trebui să excludi alte afectiuni, cum ar fi anxietatea, tulburarea de consum de substante si boala tiroidiana.

Tratamente diferente

O altă diferentă intre tulburarea bipolara si depresie este modul in care specialistii trateaza afectiunile. Fiecare afectiune necesită medicamente diferite. In timp ce un medic poate prescrie antidepresive unei persoane cu depresie, aceste medicamente pot declanșa un episod maniacal la persoanele cu tulburari bipolare. Stabilizatorii de spirit sau medicamente antipsihotice sunt tratamente standard pentru tulburarea bipolara.

Daca pana acum ai fost diagnosticat cu depresie si tratat ca atare dar inca ai de suferit, probabil diagnosticul tau este unul partial, unul incomplet in lipsa unei analize detaliate a starii tale de spirit si emotionale. Spune-i medicului tot ce simti, tot ce faci atunci cand el nu este prezent. Diagnosticarea corecta este primul pas catre un tratament corect si catre recuperarea ta din boala.

Psihoterapie de recuperare

Fie ca este vorba de depresie, fie ca este vorba de tulburare bipolara, pe langa tratamentul medicamentos si necesare si sedinte de psihoterapie. Recomandarea noastra este sa apelezi cu incredere la psihoterapia scurta strategica. Psihoterapeutul ca fi aliatul tau in lupta cu boala si te ca ajuta sa o combati pana la vindecare. De asemenea, iti va furniza si echiparea necesara asa incat sa o poti combate si pe viitor, de la primele semne, in caz de revenire. Terapia scurta strategica se concentreaza pe solutii rapide personalizate pentru fiecare pacient in parte.