Ce este tulburarea borderline si care sunt cauzele sale
Tulburarea borderline nu este o boala psihica insa este greu de diagnosticat si de trait cu ea. Este o tulburare emotionala, un blocaj care tine pacientul la stadiu infantil, incapabil sa-si controleze emotiile asa cum ar trebui. O persoana cu borderline gandeste lucrurile in extreme, sunt fie albe, fie negre. Tulburarea borderline seamana intr-o oarecare masura cu tulburarea bipolara, pentru ca amandoua presupun schimbari de dispozitie. Difera insa durata ciclurilor. In cazul borderline schimbarile se petrec cu repeziciune chiar si pe durata unei singure zile. In cazul tulburarii bipolare dureaza saptamani sau chiar luni.
Cauze: neglijarea si abandonul parental
Desigur, toata lumea isi pune intrebarea ce anume cauzeaza aceasta tulburare. Desi sunt mai multe, se pot rezuma ca fiind traume ale copilariei. Nu e usor sa fii parinte si sunt multe situatii in care gresesti fata de copilul tau desi nu vrei. Nu stii niciodata cu exactitate cum anume va fi el afectat de o greseala sau de o imposibilitate de-a ta. Neglijarea parentala este o cauza importanta. Poate ca tu ca parinte te-ai dus la munca ore in sir ca sa-i asiguri copilului cele necesare, dar copilul a receptat asta ca fiind neglijare sau abandon. Senzatia de abandon o au adesea copiii ai caror parinti au plecat sa lucreze o vreme in strainatate. Niciun cadou nu va inlocui prezenta parintilor langa copil. Cel mic va ramane cu traume adanci si e posibil ca unele sa duca la tulburare borderline. Adica, din punct de vedere emotional sa ramana multa vreme copil, incapabil de vreun control.
Cauze: alienarea parentala in tulburarea borderline
Alienarea parentala apare in urma divortului sau separarii parintilor. Copilul isi doreste sa stea cu ambii parinti dar nu este posibil. Mai rau, sunt situatii in care copilul devine cauza unui razboi intre cei doi. Sau cand copilul este folosit de unul dintre parinti impotriva celuilalt. Copilul nu va mai stii cine e de vina, ca separarea s-a produs din vina celor doi adulti si isi va forma un univers propriu in alb si negru, probabil eronat.
Cauzele: abuzurile fizice, emotionale si sexuale
Sunt abuzuri de tot felul in mediul de viata al copiilor. Uneori parintii devin violenti intre ei sau in relatia cu copiii. Acestea pot fi vorbe aspre, jigniri, batai sau chiar agresiuni sexuale. E clar ca aceste lucruri afecteaza copii in moduri la care parintii pe moment nici nu se gandesc. Unii dintre copiii proveniti din medii violente vor ajunge sa dezvolte tulburare borderline. Desigur, mai conteaza si cum se raporteaza copiii la situatia din care provin. Unii se intaresc sufletesti si ies teferi, dar sunt putini. Daca sunteti o familie cu copii si din cand in cand tindeti sa nu va mai puteti controla, ganditi-va de pe acum la ce efecte pot avea aceste situatii asupra copiilor. Rezolvati-va problemele de cuplu inainte ca ele sa afecteze copiii. Ei nu au nicio vina, nu-i asa?