Tulburarea de panica. Cauze, riscuri, diagnoza
Continuam sa va furnizam informatii utile despre tulburarea de panica, pe care e indicat sa le cunoasca orice pacient si orice persoana care are pe cineva drag suspect de aceasta afectiune.
Ce cauzeaza tulburarea de panica?
Cauzele tulburarii de panica nu sunt clar intelese. Cercetarile au aratat ca tulburarea de panica poate fi legata genetic. Ea este asociata si cu tranzitii semnificative care apar in viata: plecarea la facultate, casatoria sau nasterea primului copil. Toate tranzitiile (schimbarile) majore din viata pot crea stres si pot duce la aparitia unei tulburari de panica.
Cine prezinta riscul aparitiei unei tulburari de panica?
Desi cauzele tulburarii de panica nu sunt clar intelese, informatiile despre boala arata ca anumite grupuri sunt mai susceptibile de a dezvolta tulburarea. Femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii la dezvoltarea tulburarii de panica, potrivit Institutului American de Sanatate Mintala.
Cum este diagnosticata tulburarea de panica?
Daca aveti simptome de atac de panica, puteti solicita asistenta medicala de urgenta. Majoritatea persoanelor care au un atac de panica pentru prima data considera ca au un atac de cord.
La camera de garda se vor efectua mai multe teste pentru a vedea daca simptomele dvs. sunt cauzate de un atac de cord. Se pot efectua si analize de sange pentru a exclude alte boli care pot determina simptome similare sau o electrocardiograma pentru a verifica functionarea inimii. Daca nu exista motive de urgenta veti fi trimis la medicul de familie.
Acesta poate efectua un examen de sanatate mintala si va va intreba despre simptomele dumneavoastra. Toate celelalte afectiuni medicale vor fi eliminate inainte ca specialistul sa puna un diagnostic de tulburare de panica.