Tulburarea de panica. Tratament, preventie si perspective asupra bolii


Tratamentul pentru tulburarea de panica se concentreaza pe reducerea sau eliminarea simptomelor. Acest lucru se realizeaza prin terapie cu un profesionist si, in unele cazuri, medicamente. Terapia va invata sa va schimbati gandurile si actiunile, astfel incat sa puteti intelege atacurile si sa va gestionati frica.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul tulburarii de panica pot include inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei: fluoxetina, paroxetina, sertralina. Se mai pot folosi si inhibitori ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei si inhibitori ai monoaminooxidazei. In plus fata de aceste tratamente, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce simptomele.  

  • Mentineti un program regulat
  • Faceti exercitii fizice in mod regulat
  • Dormiti destul
  • Evitati cofeina

Care este perspectiva pe termen lung?

Tulburarea de panica este adesea o afectiune cronica (pe termen lung) care poate fi dificil de tratat. Unii oameni cu aceasta tulburare nu raspund bine la tratament. Altii pot avea perioade cand nu au simptome si perioade in care simptomele lor sunt destul de intense. Majoritatea persoanelor cu tulburare de panica va avea parte de o ameliorare a simptomelor prin tratament.

Cum poate fi prevenita tulburarea de panica?

Nu este posibila prevenirea tulburarii de panica. Cu toate acestea, puteti lucra pentru a va reduce simptomele prin evitarea alcoolului, stimulantelor precum si a unor medicamente nerecomandate situatiei pe care o aveti. De asemenea, este util sa observati daca prezentati simptome de anxietate in urma unui eveniment de viata tulburator. Daca sunteti deranjati de ceva sau ati fost expusi la ceva suparator. Discutati despre situatie cu medicul de familie sau cu terapeutul.