Tulburarea de personalitate borderline si cosmarurile
Un cosmar ocazional poate fi dureros, dar ramasitele visului tind sa treaca repede dupa ce te-ai trezit. Pana la sfarsitul zilei, este posibil sa-l fi uitat in intregime. Dar pentru unii oameni, cosmarurile reprezinta o problema cronica. Visele chinuitoare interfereaza cu calitatea somnului, iar sentimentele care raman dupa trezire continua ore intregi sau mai mult.
Cercetari cu privire la cosmaruri
Exista surprinzator de putine cercetari stiintifice despre cosmaruri. O problema evidenta in efectuarea cercetarilor asupra cosmarurilor (si in cercetarea viselor in general) este aceea ca oamenii uita specificul viselor lor dupa ce se trezesc. Mai mult, toate datele sunt, prin definitie, auto-raportate, deci nu este posibil sa stim exact ce s-a intamplat in visul propriu-zis.
Ca parte a unui proiect mai amplu de cercetare privind dereglarea emotionala – abilitatea de a controla emotiile – mai multi psihologi ai Universitatii Rutgers din Statele Unite, au examinat teoria conform careia persoanele cu anumite trasaturi ale personalitatii ar fi mai predispuse la cosmaruri. Mai exact, conform studiilor anterioare, persoanele cu tulburare de personalitate borderline au mai multe cosmaruri.
2 procese cheie care accentueaza cosmarurile: ruminarea si catastrofizarea
Psihologii au crezut ca aceasta asociere ar putea fi explicata prin ceea ce au numit modelul “cascada emotionala”. In acest model, experientele emotionale negative din timpul zilei pot contribui la cosmaruri agravate fiind de doua procese. In primul rand este ruminarea sau gandirea repetitiva la anumite lucruri. Ruminarea mentine proaspata durerea acelor experiente negative.
Al doilea proces este catastrofizarea, in care persoana suferinda isi imagineaza cel mai rau rezultat posibil dintr-o experienta negativa. Magnitudinea experientei creste astfel dincolo de impactul negativ initial. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot experimenta mai multe cosmaruri decat altele, deoarece se angajeaza mai frecvent in aceste doua reactii la evenimente suparatoare emotional. Oricine poate experimenta “cascade emotionale”, dar persoanele cu tulburare de personalitate borderline o fac intr-o masura mai mare, deoarece au dificultati mai mari in reglarea emotiilor negative.
In general, modelul “cascada emotionala” sustine ca aceste cosmaruri reflecta o revarsare de griji din ziua anterioara in timpul somnului. Cand ti se intampla lucruri rele in timpul zilei, ai mai multe probleme cu adormirea. Ramai excitat mental, iar aceste emotii devin baza cosmarurilor tale. Inrautatind lucrurile, s-ar putea sa te trezesti din somn, inca ingrijorat si sa experimentezi un „cosmar in stare de veghe” – sa fii treaz, dar sa crezi ca dormi.
Studiu pe un esantion limitat
Intr-o aparitie media din 2013 in publicatia Dreaming, acesti psihologi au decis sa-si testeze ipoteza despre cascadele emotionale si tulburarea de personalitate borderline prin compararea viselor persoanelor care se potrivesc criteriilor pentru acest diagnostic cu un grup de comparatie care nu se potriveste. Cu toate acestea, au trebuit sa controleze probabilitatea ca cei cu personalitate borderline sa se angajeze de fapt in comportamente mai problematice decat cei fara acest diagnostic. Prin urmare, au recrutat persoane care s-au auto-raportat ca s-au angajat frecvent in comportamente scapate de sub control, cum ar fi sofatul nesabuit, cumparaturi impulsive, auto-vatamare, consumul de alcool si marijuana, lupte fizice si agresiune verbala. Ambele grupuri s-au angajat in comportamente care pot provoca emotii negative.
Pentru a testa rolul ruminatiei si catastrofizarii, psihologii au cerut oamenilor din ambele grupuri sa completeze scale care testeaza aceste tendinte. Au masurat ruminarea cu elemente precum: „Sunt preocupat de ceea ce cred si simt despre ceea ce am trait” si de catastrofe cu elemente precum: „Ma tot gandesc la cat de teribil este ceea ce am experimentat”. Daca teoria lor despre personalitatea borderline si cosmaruri a fost corecta, ambele tendinte ar trebui sa prezica frecventa cosmarurilor, dar relatia ar trebui sa fie mai puternica pentru cei cu personalitate borderline, care sunt deosebit de predispusi la aceste tendinte.
Dupa masurarea acestor tendinte de personalitate, psihologii au cerut celor 47 de participanti la studiu – dintre care 16 fusesera diagnosticati cu personalitate borderline – sa tina evidenta zilnica a emotiilor lor negative, a tendintelor de ruminare si a cosmarurilor pe parcursul a doua saptamani.
Concluzia studiului
Participantii cu personalitate borderline au avut mai multe cosmaruri decat grupul non-borderline si, de asemenea, au dormit mai putine ore, desi calitatea somnului lor nu a fost mai proasta decat cea a persoanelor din grupul de comparatie. Cei cu diagnostic de personalitate borderline care au avut tendinta de a rumina si au raportat, de asemenea, mai multe emotii negative in timpul zilei, au avut mult mai multe cosmaruri decat oricare.
Povestea nu se opreste aici: cu cat au avut mai multe cosmaruri, cu atat erau mai multe sanse sa experimenteze emotii negative a doua zi si sa rumineze despre acele emotii. Cei cu personalitate borderline care au avut cosmaruri au avut tendinta de a experimenta mai multe emotii negative in ziua urmatoare, dar nu mai multe tendinte de ruminare.
Indiferent daca aveti sau nu personalitate borderline, daca sunteti predispusi sa experimentati emotii negative, sa va ganditi la acele emotii si sa va faceti griji ca lucrurile se vor inrautati, starea voastra. emotionala poate sa cada din realitate in… vise de cosmar.
Persoanele cu personalitate borderline, tulburari de somn sau ambele ar trebui sa solicite tratament profesional.
5 pasi practici de urmat pentru persoanele care nu au diagnostic borderline dar totusi sufera din cauza cosmarurilor
Daca nu ai niciunul dintre aceste diagnostice, dar totusi constati ca cosmarurile te deranjeaza, exista pasi pe care ii poti urma pentru a reduce propriile cascade emotionale:
Lasa grijile deoparte atunci cand mergi sa te odihnesti. Pe cat posibil, incearca sa iti cureti gandurile de supararile si evenimentele neplacute de peste zi. Concentreaza-te asupra evenimentelor pozitive care ti s-au intamplat in timpul zilei sau, daca nu ai avut niciunul, incearca sa dai o semnificatie pozitiva a ceea ce ai trait.
- Ai grija la ruminare si tendinte de catastrofizare. Daca, in general, ai tendinta sa te gandesti la evenimentele si sentimentele negative din viata ta si sa le percepi disproportionat, incearca sa te opresti atunci cand apar in mintea ta. Da-ti seama cand te gandesti la cele mai nefavorabile scenarii sau cand incepi sa te abati de la un sens pozitiv, practic. Reducerea emotiilor negative in timp ce esti treaz iti poate usura adormirea.
- Examineaza-ti tendinta de a avea experiente negative. Aminteste-ti ca studiul a fost realizat pe oameni care au spus ca s-au angajat in comportamente riscante, impulsive si suparatoare. Desigur, vei avea mai multe emotii negative asociate cu comportamente cu risc ridicat, deoarece acestea provoaca probleme. Este chiar posibil sa te implici in aceste comportamente din cauza emotiilor tale negative. Indeparteaza sursele de emotii negative.
- Daca ai cosmaruri, nu le face catastrofe. Cosmarurile care raman proaspete in memorie in ziua urmatoare pot contine imagini oribile. Daca iti faci griji ca lucrurile rele visate se vor intampla, nu vei creste decat starea de dispozitie negativa.
- Invata sa distingi un cosmar in stare de adormire de un cosmar in stare de veghe. Odata ce iti dai seama ca s-ar putea sa fii treaz cand crezi ca dormi, poti profita intelegand ca permiti emotiilor negative sa curga in cascada. Identificarea emotiilor tale negative poate fi primul pas pentru a le schimba, indiferent daca esti pe deplin sau doar pe jumatate treaz.
- Visele nu trebuie sa duca la suferinta emotionala. Intelegand modul in care sentimentele din timpul zilei se revarsa asupra experientelor nocturne, iti poti imbunatati starile emotionale si in timp ce esti treaz si in timp ce esti adormit.
Cere ajutor
Calitatea somnului este strans legata de calitatea vietii unei persoane. Nimeni nu poate continua la nesfarsit sa aiba cosmaruri, sa nu doarma noaptea, sa aiba zilele tulburate si perturbate. Mai devreme sau mai tarziu alte boli si afectiuni atat psihice cat si fizice vor incepe sa apara. Nu intarzia sa iei masuri daca ai frecvent cosmaruri. Ele au o cauza. Ele sunt accentuate de anumite comportamente. El au vindecare. Te poti recupera si inca destul de repede din aceasta problema. Apeleaza cu incredere la terapia scurta strategica si in scurt timp iti vei putea relua viata de dinainte de cosmaruri. Fa chiar acum rezervare la sedinte de terapie de recuperare.