Tulburarea Obsesiv Compulsiva. Grupe de simptome
Despre tulburarea obsesiv compulsiva am mai discutat si in alte materiale, asa ca de aceasta data ne vom concentra pe analiza simptomelor. Pentru ca sunt destul de multe si de diverse, a fost necesar sa le grupam asa incat sa poata fi urmarite cu usurinta.
Tulburarea Obsesiv Compulsiva: actiuni neefectuate corect
Ca mai toate gandurile si preocuparile si gandurile obsesive pornesc de la un fundament intemeiat. In cazul de fata siguranta vietii si a locuintei. E important sa fim atenti la ceea ce facem atat cat suntem acasa dar si cat suntem plecati. Insa exista o masura a lucrurilor: verifici (aragaz, robinet, intrerupatoare, etc.) dupa care iti vezi de treaba. Daca insisti si repeti aceste lucruri asa incat devin obsesii si ceremonialuri inseamna ca e foarte posibil sa suferi de tulburare obsesiv compulsiva.
Tulburarea Obsesiv Compulsiva: simetrie & perfectiune
Desigur ca locuinta, biroul, atelierul, etc. in care iti desfasori activitatea trebuie sa fie curate, ingrijite si lucrurile asezate la locul lor. Dar daca incepi sa calculezi centimetrii dintre vaza si prima carte din biblioteca sau daca nu te poti aseza la masa pentru ca nu sunt scaunele asezate simetric este un semnal de alarma. Aminteste-ti ca nu locuiesti intr-un muzeu. Reorienteaza-ti prioritatile in asa fel incat sa te poti relaxa chiar daca unele lucruri nu-s perfect asezate sau simetrice.
Tulburarea Obsesiv Compulsiva: cazuri de contaminare
E sanatos sa ai grija ce mananci, sa fie totul curat si igienic. Dar daca vrei sa mananci un mar si-l speli insistent de 10 ori inainte sa indraznesti sa musti din el inseamna ca e vorba de un ritual bolnavicios. In alte situatii poate fi vorba de spalatul mainilor sau de dezinfectarea veselei, podelelor sau lenjeriei. Folosirea intensiva a produselor de curatare poate provoca leziuni pe piele si de la o problema de natura psihologica poti ajunge si la una de natura dermatologica.
Alte simptome pot fi:
- Teama de a nu arunca din greseala un lucru personal important
- Colectionarea compulsiva de maruntisuri
- Obiceiul de a numara ca forma de reducere a anxietatii
- Teama de ranire (a propriei persoane sau a alteia)
- Teama de obiecte ascutite
- Ascunderea unor obiecte cu potential periculos
Si am putea continua cu aceasta lista la nesfarsit.
Practic din orice lucru mic sau mare poate rezulta o obsesie sau o compulsie. Orice comportament repetitiv ridica semne de intrebare si merita investigat, pentru sanatatea si siguranta persoanei in cauza. De mentionat este ca si copiii se pot confrunta cu astfel de probleme. Daca ele nu sunt diagnosticate si tratate la varste fragede, se propaga spre varsta adulta si se pot agrava. Sau pot capata forma periculoase. De aceea e important ca atunci cand observati ceva in neregula (la dvs insiva, la cei dragi, la copii, etc.) sa cereti ajutorul unui specialist fara sa amanati.